GK Questions and Answers on the Religious Sects of Ancient India

25-JUL-2017 11:20

    India is a land of diversity in religion, belief and practices. It is the birthplace of four major religions; namely Hinduism, Buddhism, Jainism and Sikhism. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Religious Sects of Ancient India that will help the readers to understand ‘how these religious sects build the strong culture of present India’.

    Religious Sects of Ancient India

    1. Which of the following is not one of the principles of Pasupatas?

    A. Maya

    B. Karan

    C. Karya

    D. Dukhant

    Ans: A

    2. Who was the founder of Kashmir Saivism?

    A. Mitrak

    B. Vasugupta

    C. Kusika

    D. Garguya

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

    3. Assertion (A): The Pasupat believed that a soul is released from its bonds by the five categories of Karya, Karan, Yoga, Vidhi and Duhkhant.

    Reason (R): The Pasupat covered their body with ashes and made a sound like that of an ox.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    4.  Which of the following was the most prominent Saivism in Ancient South India?

    A. Pasupat

    B. Saiva Sect

    C. Lingayatas

    D. None of the above

    Ans: C

    5. The Mahavratdhar was the follower of:

    A.  Kapalika

    B. Pasupatas

    C. Lingayat

    D. Kalamukha

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Later Vedic Culture and Civilisation

    6. Assertion (A): The Kashmiri Saivism was monolistic and looked upon individual soul and the world as one and identical with Siva.

    Reason (R): They believe in triple principle (Trika) of Siva, Shakti and Anu.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    7. Who was the founder of Pasupat Sect?

    A. Ramanujacharya

    B. Panini

    C. Nakulin

    D. Alvar Sect

    Ans: C

    8. Assertion (A): The devotional poetry of Alvar saints in Tamil made Saivism a popular cult in South India.

    Reason (R): The Alvar belongs to fifth-sixth century BC.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Social Order and Structure of Ancient India

    9. Which of the following sect related to the Vyuhavad?

    A. Lingayat

    B. Tantrik

    C. Vaishnava

    D. Saiva

    Ans: C

    10. Assertion (A): The concept of ‘Chatur-Vyuh’ is very important one for the followers of Vaisnava religion.

    Reason (R): The principle lays emphasis on the worship of five Vrisni warriors-Vasudeva, Samkarsana, Pradyumna, Samba and Aniruddha.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Religious Sects of Ancient India is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK