Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Sangam Age

18-JUL-2017 12:45

    The term Sangam is a Sanskrit word which means confluence or association. The literature of this era describes the origin and growth of three important states of Pandya, Chola and Chera. Here, we are giving GK Questions and Answers on the Sangam Age which are designed as per the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    Sangam Age

    1. Assertion (A): The assemblage of literary figures was known as Sangam.

    Reason (R): Tamil was the language of Sangam literature.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    2.  Match the following with dynasty and royal insignia

    a. Chera       1. Fish

    b. Chola       2. Tigar

    C. Pandaya   3. Bow

    Code:

          a    b    c  

    A.   3    2    1

    B.   1    2    3

    C.   3    1    2

    D.   2    1    3

    Ans: A

    3. Who among the following started Kannagi worship?

    A. Nedunjelian

    B. Shenguttavan

    C. Udiyanjeral

    D. Karikal

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Sources of Ancient Indian History

    4. Which Sangam ruler started sugarcane cultivation?

    A. Nedunjelian

    B. Shenguttavan

    C. Udiyanjeral

    D. Adigaiman

    Ans: D

    5. Match the following with tribes and their Gods

    a. Kurava          1. Vendana

    b. Minavar         2. Varunan

    c. Ayar              3. Mayon

    d. Marawar        4. Korravar

    e. Vellal            5.  Sayan

    Code:

          a    b     c    d      e

    A.   5    2     3    4     1

    B.   1    2     3    4     5

    C.   4    3     2    1     5

    D.   1    3     5     2    4

    Ans: A

    6. Match the following with social caste/class during Sangam Age

    a. Arasar       1. Ruling Class

    b. Andanar    2. Brahaman Caste

    c. Venigar      3. Vaishya Class

    d. Vellar        4. Peasant Class

    Code:

          a     b   c    d

    A.   4    3    2    1

    B.  3     2    1    4

    C.  1     2    3    4

    D.  4     1    3    2

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Archaeological Sites of Harappa Civilisation

    7. Which Sangam ruler started Sea-worship and brought Pahruli river in existence?

    A. Nedunjelian

    B. Shenguttavan

    C. Udiyanjeral

    D. Nediyan

    Ans: D

    8. What was the term used for forced tax during Sangam Age?

    A. Tairave

    B. Karamai

    C. Pandu

    D. Pillai

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

    9. What does trader guild called during Sangam period?

    A. Bhanavan

    B. Orad

    C. Vanik Dhatru

    D. Kohaman

    Ans: C

    10. Roaming groups of dancers and musicians visiting the royal court were known as:

    A. Vanik Dhatru and Vaani Mridul

    B. Dooter and Ulavar

    C. Natarkin and Agosa

    D. Panar and Vidailiyar

    And: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Sangam Age consists of 10 Multiple Choice Questions that will attune and equipped the readers according to the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK