Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty

23-NOV-2017 13:03
    GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty

    The Satavahan Dynasty played the most significant role in Indian history in the period between the fall of the Mauryas and the rise of the Gupta Empire. The Kingdom was mainly comprised the present-day Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty for general awareness.

    1. Who among the following founded the Satvahan Dynasty?

    A. Simukha

    B. Kanha

    C. Satakarni

    D. Krishna

    Ans: A

    2. Which of the following Satvahan King's name is inscribed on one of the gateways of Sanchi Stupa?

    A. Simuka

    B. Kanha

    C. Satakarni

    D. Krishna

    Ans: C

    3. Consider the following statement (s) related to the Gautamiputra Satakarni

    I. Information about him comes from his coins, the Satavahana inscriptions and the royal genealogies in the various Puranas.

    II. Best known inscription is the Nashik prashasti (eulogy) inscription of his mother Gautami Balashri, which credits him with extensive military conquests.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Which of the following statement is not correct about Vasishthiputra Pulumavi?

    A. Referred to as Vasishthiputra Sri Pulumavi

    B. Set up his capital at Paithan or Paristhan on the bank of Godavari river.

    C. He extended his borders to eastern Deccan and started trade with Java and Sumatra.

    D. He was the first king bearing matronym (Mothers name).

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    5. Which of the following Satvahan ruler issued coins in which ships were depicted?

    A. Shivaskanda Satakarni

    B. Yajna Sri Satakarni

    C. Vijaya

    D. Vashishtiputra Satakarni

    Ans: B

    6. Who was the last ruler of Satvahan dynasty?

    A. Shivaskanda Satakarni

    B. Yajna Sri Satakarni

    C. Vijaya

    D. Vashishtiputra Satakarni

    Ans: C

    7. Consider the following statement (s) about Vasishthiputra Pulumavi.

    I. Referred to as Vasishthiputra Sri Pulumavi

    II. Set up his capital at Paithan or Paristhan on the bank of Godavari River.

    III. He extended his borders to eastern Deccan and started trade with Java and Sumatra.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    8. Who was the first Satvahan King bearing matronym (Mothers name)?

    A. Satakarni

    B. Sivasvati

    C. Vasishthiputra Pulumavi

    D. Gautamiputra Satakarni

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Social Order and Structure of Ancient India

    9. Which Satvahan King referred to as 'Lord of Dakshinpatha'?

    A. Satakarni

    B. Sivasvati

    C. Vasishthiputra Pulumavi

    D. Gautamiputra Satakarni

    Ans: A

    10. Which of the following Satvahan king's achievements in details are describes in the Nanaghat inscription?

    A. Kanha

    B. Vasishthiputra Pulumavi

    C. Gautamiputra Satakarni

    D. Satakarni

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty will enhance the knowledge of readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on