Search

GK Questions and Answers on the Structure of Mountains

There are three major landforms are found on the Earth- mountains, plateaus and plains. There are six types of mountains, i.e., Folded Mountains; Block Mountains; Dome Mountains; Accumulated Mountains; Mixed or Complex Mountains; and Relic Mountains. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Structure of Mountains, which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.
Mar 29, 2019 18:51 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on the Structure of Mountains
GK Questions and Answers on the Structure of Mountains

The uplifted portion of the earth’s surface is called a hill or mountain. The hills and mountains are differentiated on the basis of height.

1. Which of the following  mountain are formed due to the force generated by the endogenetic force, for example- when two plates collide head on, and their edges crumbled?

A. Fold Mountains

B. Block Mountains

C. Volcanic Mountains

D. Dissected mountains

Ans: A

Explanation: Fold Mountains are formed due to the force generated by the endogenetic force, for example- when two plates collide head on, and their edges crumbled. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following mountain is the best example of Fold Mountain?

A. Sierra Nevada

B. Rocky Mountain

C. Mount Fuji

D. Mount Mauna Loa

Ans: B

Explanation: Rocky Mountain is the best example of Fold Mountain. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following mountain are formed when the great blocks of the earth's crust may be raised of lowered?

A. Fold Mountains

B. Block Mountains

C. Volcanic Mountains

D. Dissected mountains

Ans: B

Explanation: Block Mountains are formed when the great blocks of the earth's crust may be raised or lowered during the stages of mountains building. Hence, B is the correct option.

4. Which of the following mountain is a block mountain?

A. Sierra Nevada

B. Rocky Mountain

C. Mount Fuji

D. Mount Mauna Loa

Ans: A

Explanation: The Sierra Nevada is a mountain range in the Western United States, between the Central Valley of California and the Great Basin. It is an example of Block Mountain. Hence, A is the correct option.

5. Which of the following mountains are called Mountains of accumulation?

A. Fold Mountains

B. Block Mountains

C. Volcanic Mountains

D. Dissected mountains

Ans: C

Explanation: Volcanic Mountains are formed by the accumulation of volcanic material. So it is also called as the Mountains of accumulation. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

6. Which of the following mountain is a Volcanic Mountains?

A. Himalayan Mountain

B. Aravali Mountain

C. Mount Fuji

D. Rocky Mountain

Ans: C

Explanation: Mt. Fuji is an active volcano about 100 kilometres southwest of Tokyo. It is formed by the accumulation of volcanic material. Hence, C is the correct option.

7. Which of the following mountain owe their present form due to erosion by the different agencies?

A. Fold Mountains

B. Block Mountains

C. Volcanic Mountains

D. Dissected mountains

Ans: D

Explanation: Residual or Dissected Mountains owe their present form due to erosion by the different agencies. Hence, D is the correct option.

8. Which of the following mountains are called relict mountains?

A. Fold Mountains

B. Block Mountains

C. Volcanic Mountains

D. Dissected mountains

Ans: D

Explanation: Residual or Dissected Mountains are formed by the erosion. That's why they are also known as relict mountains or mountains of circumdenudation. Hence, D is the correct option.

9. Which of the following mountain is called relict mountains?

A. Himalayan Mountain

B. Aravalli’s Mountain

C. HIndu-Kush Mountain

D. Nilgiris Mountain

Ans: D

Explanation: The Nilgiri Mountains form part of the Western Ghats in western Tamil Nadu of Southern India. According to the geographer, all the mountains of the Peninsular India with the exception of the Aravalli’s are Relict Mountain. Hence, D is the correct option.

10. Which of the following Mountain ranges formed on the Tethys Ocean, also called the Tethys Sea or the Neotethys?

A. Himalayan Mountain

B. Aravalli’s Mountain

C. HIndu-Kush Mountain

D. Nilgiris Mountain

Ans: A

Explanation: The Tethys Sea was an ocean during much of the Mesozoic Era located between the ancient continents of Gondwana and Laurasia, before the opening of the Indian and Atlantic oceans during the Cretaceous Period. The Himalayan Mountain range was formed due to the force generated by the endogenetic force. Hence, A is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography