Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the transport and communication system in India

28-MAR-2018 17:31
    GK Questions and Answers on the transport and communication system in India

    Transportation and communication are life-line of the development of any society and its economy. Transportation involves carrying or moving of goods and people from place to place whereas communication involves the passing of news and information from one person to another.

    1. What is the world ranking of Indian Railway network?

    A. 1st

    B. 2nd

    C. 3rd

    D. 4th

    Ans: C

    Explanation: Indian Railway is the 3rd largest rail network in the world after US and China. It is a multi-gauge, multi-traction system. Hence, C is the correct option.

    2. Indian Railways are divided into how many zones?

    A. 17

    B. 18

    C. 19

    D. 20

    Ans: A

    Explanation: Indian Railways divides its operations into 17 zones, which are further sub-divided into divisions, each having a divisional headquarters. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following recently made 17th zone of Indian Railway?

    A. Metro Rail in Kolkata

    B. South Central Railway (SCR)

    C. North Central Railway

    D. North Frontier

    Ans: A

    Explanation: There are 17 zones in Indian Railway. Kolkata metro is the only metro to be considered as a separate zone. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

    4. When was the first railway in India operated for public traffic?

    A. 1857

    B. 1858

    C. 1855

    D. 1853

    Ans: D

    Explanation: The first rail railway line in India was operated for public traffic in 1853 between Bombay (Now Mumbai) to Thane. Hence, D is the correct option.

    5. Which of the following railway is not recognised by UNESCO World heritage Site?

    A. Darjeeling Himalayan Railway

    B. Nilgiri Mountain Railway

    C. Kalka-Shimla Railway

    D. North-Eastern Railway

    Ans: D

    Explanation: There are two UNESCO World Heritage Sites on IR viz. the Chatrapati Shivaji Terminus and the Mountain railways of India.  Mountain railways of India is not contiguous, but consists of three separate railway lines located in different parts of the country viz. the Darjeeling Himalayan Railway; the Nilgiri Mountain Railway; and the Kalka-Shimla Railway. Hence, D is the correct option.

    6. Which railway line runs along the Indian west coast parallel to Arabian Sea and Western Ghats?

    A. South Central Railway

    B. Konkan Railways

    C. Southern Railway

    D. South Eastern Railway

    Ans: B

    Explanation: The Konkan Railways passes through 3 states of India – Goa, Maharashtra and Karnataka. It runs along the Indian west coast parallel to Arabian Sea and Western Ghats. It is an extremely beautiful and scenic route running from Maharashtra till Karnataka. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers based on facts related to Asia

    7. Match the following

        Set I

    a. Railwheel Factory

    b. Rail Coach Factory

    c. Integral Coach Factory

    d. Diesel Loco modernisation works

        Set II

    1. Patiala

    2. Chennai

    3. Kapurthala

    4. Bengaluru

    Code:

        a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 4   3   2   1

    C. 3   1   2   4

    D. 4   1   2   3

    Ans: B

    Explanation: The correct match is given below:

    Railwheel Factory- Bengaluru

    Rail Coach Factory- Kapurthala

    Integral Coach Factory- Chennai

    Diesel Loco modernisation works- Patiala

    Hence, B is the correct option.

    8. Which of the following express trains run on the Indian Railways network has longest-run in terms of total time & distance?

    A. Vivek Express

    B. Himsagar Express

    C. Navyug Express

    D. Guwahati Express

    Ans: A

    Explanation: An Indian rail network is one of the world’s largest railway networks. Vivek Express is the longest route on the Indian Railways network, in terms of distance and time, and is the 9th longest in the world. It travels 4,273 km, making it the longest-run in terms of total time and distance. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following National Highway connects the four metro cities of India (Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai)?

    A. National Highway 44

    B. National Highway 47A

    C. Golden Quadrilateral (GQ)

    D. North-South Corridor of NHDP

    Ans: C

    Explanation: Golden Quadrilateral (GQ) stretch which connects the four metro cities of India (Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai). Hence, C is the correct option.

    10. India's first Post Office set up in which place?

    A. Madras (Now Chennai)

    B. Calcutta (Now Kolkata)

    C. Bombay (Now Mumbai)

    D. Delhi

    Ans: C

    Explanation: The first post office in India was established by British East India Company in Bombay in 1764. Postage stamps were first used in India in 1852 at district of scinde (also known as scinde dawk).

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK