1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Wildlife sanctuaries of Uttar Pradesh

Oct 11, 2018 14:37 IST
    GK Questions and Answers on the Wildlife sanctuaries of Uttar Pradesh

    A Wildlife Sanctuary is a natural habitat centre that provides protection for species from hunting, predation, competition or poaching; it is a protected area, a geographic territory within which wildlife is protected. Uttar Pradesh is best known for its magnificent structures, culture as well as natural vegetation and famous Wildlife Sanctuaries and National Parks.

    1. Which of the following sanctuary located in Sant Kabir Nagar district of Uttar Pradesh?

    A. Bakhira Sanctuary

    B. Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

    C. Hastinapur Wildlife Sanctuary

    D. Kachhua Sanctuary

    Ans: A

    Explanation: Bakhira Sanctuary was established in 1980 and located in Sant Kabir Nagar district of Uttar Pradesh. Hence, A is the correct option.

    2. Rajdari and Devdari waterfall located in which wildlife sanctuary of Uttar Pradesh?

    A. Bakhira Sanctuary

    B. Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

    C. Hastinapur Wildlife Sanctuary

    D. Kachhua Sanctuary

    Ans: B

    Explanation: Chandra Prabha Wildlife Sanctuary is blessed by beautiful picnic spots, dense forests, and scenic waterfalls like Rajdari and Devdari and was established in May 1957. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following wildlife sanctuary of Uttar Pradesh was brought under the purview of the ‘Project Tiger’, and together with the Kishanpur Wildlife Sanctuary and the Dudhwa National Park it forms the Dudhwa Tiger Reserve in 1987?

    A. Bakhira Sanctuary

    B. Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

    C. Katarniaghat Wildlife Sanctuary

    D. Kachhua Sanctuary

    Ans: C

    Explanation: Katarniaghat Wildlife Sanctuary was established in 1975. It was brought under the purview of the ‘Project Tiger’, and together with the Kishanpur Wildlife Sanctuary and the Dudhwa National Park it forms the Dudhwa Tiger Reserve in 1987. Hence, C is the correct option.

    4. Which of the following wildlife sanctuary is tri-state protected area in northern India for the protection of the Critically Endangered gharial, the red-crowned roof turtle and the Endangered Ganges river dolphin?

    A. Nawabganj Bird Sanctuary

    B. Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

    C. Katarniaghat Wildlife Sanctuary

    D. National Chambal Wildlife Sanctuary

    Ans: D

    Explanation: National Chambal Wildlife Sanctuary is tri-state protected area in northern India for the protection of the Critically Endangered gharial, the red-crowned roof turtle and the Endangered Ganges river dolphin. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

    5. Which of the following wildlife sanctuary of Uttar Pradesh is famous for the different species of turtles, Ganges dolphin and other water animals?

    A. Kachhua Sanctuary

    B. Kaimoor Sanctuary

    C. Katarniaghat Wildlife Sanctuary

    D. Kishanpur Wildlife Sanctuary

    Ans: A

    Explanation: Kachhua Sanctuary of Uttar Pradesh is famous for the different species of turtles, Ganges dolphin and other water animals. Hence, A is the correct option.

    6.  Which of the following wildlife sanctuary is located in the part of Amroha, Bijnor, Ghaziabad, Meerut, and Muzzafarnagar districts of Uttar Pradesh?

    A. Kachhua Sanctuary

    B. Hastinapur Wildlife Sanctuary

    C. Katarniaghat Wildlife Sanctuary

    D. Kishanpur Wildlife Sanctuary

    Ans: B

    Explanation: Hastinapur Wildlife Sanctuarywas founded in 1986 and named after the ancient city of Hastinapur. It is located in the part of Amroha, Bijnor, Ghaziabad, Meerut, and Muzzafarnagar districts of Uttar Pradesh. Hence, B is the correct option.

    7. Which of the following wildlife sanctuary of Uttar Pradesh is famous for water birds like Grey-headed swamphen (Porphyrio poliocephalus) also called the Indian Purple moorhen or Purple Swamp-hen?

    A. Chandra Prabha Wildlife Sanctuary

    B. Hastinapur Wildlife Sanctuary

    C. Bakhira Sanctuary

    D. Kachhua Sanctuary

    Ans: C

    Explanation: The Grey-headed swamphen (Porphyrio poliocephalus) also called the Indian Purple moorhen or Purple Swamp-hen is one of the beautiful common water birds found in the Bakhira Sanctuary of Uttar Pradesh. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Indian legislations on Environment and Ecology

    8. The Patna Bird Sanctuary located in which place in Uttar Pradesh?

    A. Gonda district

    B. Banda and Chitrakoot districts

    C. Etah district

    D. Mainpuri district

    Ans: C

    Explanation: The Patna Bird Sanctuary was founded in 1991 and it is located in Etah district of Uttar Pradesh. More than 106 species of migratory and resident birds come here for natural habitation. Hence, C is the correct option.

    9. Which of the following Wildlife Sanctuary of Uttar Pradesh was declared a protected area in 1990, under the Wildlife Protection Act, 1972?

    A. Parvati Arga Bird Sanctuary

    B. Patna Bird Sanctuary

    C. Nawabganj Bird Sanctuary

    D. Okhla Sanctuary

    Ans: D

    Explanation: Okhla Sanctuary was declared a protected area in 1990, under the Wildlife Protection Act, 1972.  This sanctuary hosts 30% of the 1200 to 1300 bird species recorded in the Indian sub-continent. Hence, D is the correct option.

    10. Which of the following Bird Sanctuary of Hardoi district of Uttar Pradesh was founded to protect the natural habitats and aquatic vegetation for the local residents and migratory birds?

    A. Sandi Bird Sanctuary

    B. Patna Bird Sanctuary

    C. Nawabganj Bird Sanctuary

    D. Okhla Sanctuary

    Ans: A

    Explanation: Sandi Bird Sanctuary is located in the Hardoi district of Uttar Pradesh. It was founded in 1990 to protect the natural habitats and aquatic vegetation for the local residents and migratory birds. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Environmental Movements in India

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below