Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Indian Geography Set XII

17-JUN-2016 17:41

    GK Questions & Answers on Indian Geography Set XII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions  are made as per latest examination patterns of UPSC, State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Indian Institute of Pulses Research is located at which place?
    A.    Jabalpur
    B.    Ahmedabad
    C.    Kanpur
    D.    Lucknow
    Answer: C


    2. National Dairy Research Institute is located at which of the following place?
    A.    Karnal
    B.    Badarpur
    C.    Ghaziabad
    D.    Solapur
    Answer: A


    3. In Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana the payment of premium for Kharif crops will be?
    A.    3%
    B.    4%
    C.    2%
    D.    1%
    Answer: C


    4. Comprehensive Crop Insurance scheme (CCIS) was launched during the tenure of which Prime Minister?
    A.    Morarji Desai
    B.    Chaudhary Charan Singh
    C.    Manmohan Singh
    D.    Rajiv Gandhi
    Answer: D


    5. In which year Government of India launched Soil Health Card Scheme?
    A.    2012
    B.    2013
    C.    2014
    D.    2015
    Answer: D


    6. In which year National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established?
    A.    1981
    B.    1982
    C.    1983
    D.    1984
    Answer: B


    7. Central Institute for Cotton Research is located at which place in India?
    A.    Kanpur
    B.    Gandhinagar
    C.    Surat
    D.    Nagpur
    Answer: D


    8. Vivekananda Parvatiya Krishi Anusandhan Sansthan is located at which place in India?
    A.    Dehradun
    B.    Almora
    C.    Dispur
    D.    Kohima
    Answer: B


    9. Which of the following state is the largest producer of pulses in India?
    A.    Madhya Pradesh
    B.    Assam
    C.    Chandigarh
    D.    Punjab
    Answer: A


    10. Central Rice Research Institute is located at which place in India?
    A.    Bhopal
    B.    Patna
    C.    Cuttuck
    D.    Mysore
    Answer: C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK