Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set I

26-OCT-2016 15:17

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set I consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Which of the following organisation led the foundation towards the formation of the International society nations?

    A. League of Nations

    B. United Nations

    C. International UN Federation

    D. International Institution

    Ans: A

    2. Which of the following organisation is termed as "a Child of War"?

    A. UN

    B. League of Nations

    C. SAARC

    D. WHO

    Ans: B

    3. Which government formed a committee to study the plan for the formation of League of Nations?

    A. British

    B. American

    C. French

    D. German

    Ans: C

    4. Which US President put forward his famous "Fourteen Point" programme for the formation of League of Nations?

    A. Bill Clinton

    B. George Bush

    C. George Lincoln

    D. Woodrow Wilson

    Ans: D

    5. Who among the following responsible for the formation of League of Nations?

    A. President Wilson

    B. President Thomson

    C. Abraham Lincoln

    D. None of the above

    Ans: A

    6. When was the League of Nations formed?

    A. 5th January, 1920

    B. 8th January, 1920

    C. 10th January, 1920

    D. 15th January, 1920

    Ans: C

    7. Which countries made a joint draft known as “Hirst-Millar Draft”, for the League of Nations?

    A. India and United States of America

    B. British Government and India

    C. United States of America and Britain

    D. Brazil and South Africa

    Ans: C

    8. Which of the following countries were the permanent members of the League of Nation?

    A. USA and Britain

    B. France

    C. Italy and Japan

    D. All of the above

    Ans: D

    9. For which World War League of Nations is often called the “Child of War”:

    A. First

    B. Second

    C. Third

    D. Fourth

    Ans: A

    10. Which Conference adopted the United Nations Charter on 26th January, 1945?

    A. London Conference

    B. Tokyo Conference

    C. San Francisco Conference

    D. None of the above

    Ans: C

    List of International organisation and their abbreviation

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK