Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set II

27-OCT-2016 11:45

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set II consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. How many Nations signed when San Francisco Conference adopted by the United Nations Charter?

    A. 52

    B. 51

    C. 53

    D. 54

    Ans: B

    2. When did the ‘United Nations Day’ celebrated every year?

    A. 26th January

    B. 27th August

    C. 25th September

    D. 24th October

    Ans: D

    3. Which of the following event led to the formation of the United Nations?

    A. The Declaration of St. James Palace (January, 12, “1941), the Atlantic Charter

    B. The UN Declaration (January 1, 1942), Moscow Declaration

    C. The Tehran Conference (December 1, 1943), the Yalta Conference (February, 11, 1945)

    D. All the above

    Ans: D

    4. When was the declaration of the United Nations signed?

    A. lst January, 1942

    B. lst October, 1945

    C. lst November, 1946

    D. lst December, 1949

    Ans: A

    5. Who among the following leader(s) signed ‘United Nations Declaration’?

    A. President Roosevelt of America, Winston Churchill of Britain

    B. Maxim Litvino of Russia

    C. T. V. Soong of China

    D. All the above

    Ans: D

    6. How many states signed the Declaration of United Nations?

    A. 25

    B. 24

    C. 23

    D. 21

    Ans: B

    7. Who presided the San Francisco Conference that was the main thrust to build UNO?

    A. Lord Bantick

    B. Lord Lawishe

    C. Lord Halifax

    D. None of the above

    Ans: C

    8. How many states are the original members State of the UN?

    A. 51

    B. 185

    C. 57

    D. 189

    Ans: A

    9. At present how many states are the members of the UN?

    A. 186

    B. 191

    C. 189

    D. 193

    Ans: D

    10. Which was the reason behind the birth of the UN in the Preamble of the UN Charter?

    A. Combined International Pressure

    B. First World War

    C. Second World War

    D. Experiences of a devastating war

    Ans: D

    List of International organisation and their abbreviation

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK