Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set III

28-OCT-2016 09:55

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set III consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Whose association or organisation is the UN?

    A. I.L.0.

    B. World Bank

    C. W.H.O.

    D. All the above

    Ans: D

    2.  Find the prime subject of the UN?

    A. Collective Security

    B. National Sovereignty

    C. National Integration

    D. National Independence

    Ans: B

    3. Which Article of the UN Charter states that the “UN shall possess judicial personality?

    A. 2

    B. 5

    C. 1

    D. 6

    Ans: C

    4. Which of the following Act is responsible for the creation of UN subject by the Indian Parliament?

    A. United Nations Act, 1948

    B. United Nations Act, 1949

    C. United Nations (Immunities) Act, 1946

    D. United Nations (Privileges Immunities) Act, 1947

    Ans: D

    5. Which article of the UN Charter states the purposes of the UN?

    A. Article 15

    B. Article 2

    C. Article 1

    D. Article 5

    Ans: C

    6. What was the prime motive in the formation of the UN?

    A. Peace

    B. Friendship

    C. Security

    D. Equality

    Ans: A

    7. Which part of UN Charter envisages the statement - “to save the succeeding generations from the scourge of war”?

    A. Preamble

    B. Article 10

    C. Charter

    D. Article 5

    Ans: A

    8. What is the second motive of the UN Charter?

    A. Develop friendly relations among world leaders

    B. Develop friendly relations is subject of economy between Lunpres

    C. Develop friendly relations among nations based on respect for the principles of equal rights and self determination of people

    D. None of the above

    Ans: C

    9. Which Article of the UN Charter state the “principle of self—determination”?

    A. 1(2)

    B. 55

    C. 56

    D. All the above

    Ans: D

    10. Which Article of the UN Charter envisages the promotion of International economic and social cooperation?

    A. 55

    B. 60

    C. 58

    D. 61

    Ans: A

    List of International organisation and their abbreviation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on