Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set IV

01-NOV-2016 15:47

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set IV consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Which of the following is/are the principal organ (s) of the UN?

    I. The General Assembly, the Security Council

    II. The Economic and Social Council, the Trusteeship Council

    III. The International Court of Justice, the Secretariat

    IV. All the above

    Code:

    A. Both I & II

    B. Both I & III

    C. Both I & IV

    D. I, II, III & IV

    Ans: D

    2. What is the status of the UN?

    A. Arbitrary Organization

    B. Democratic Organization

    C. Military Organization

    D. Developed Countries Organization

    Ans: B

    3. How important issues are resolve in the UN?

    A. Absolute vote

    B. Minority vote

    C. Economic power countries vote

    D. Majority vote

    Ans: D

    4. Which of the following organ of UN act as an apex organ to decides all important matters?

    A. ILO

    B. WHO

    C. Security Council

    D. UNESCO

    Ans: C

    5. How many members consisted the UN Security Council?

    A. 9

    B. 15

    C. 7

    D. 8

    Ans: B

    6. UN Security Council have ---------------- permanent members:

    A. 4

    B. 5

    C. 3

    D. 2

    Ans: A

    7. How many votes are required pass bill of decided matters of the General Assembly of the UN?

    A. One-fourth

    B. One-third

    C. Two-thirds

    D. Full Majority

    Ans: C

    8.  Which of the following is the main function of the UN Security Council?

    A. Maintain World Heritage

    B. Maintain World Food

    C. Maintain World Award

    D. Maintain peace and security in the World

    Ans: D

    9. Which of the following organ of the UN who have power to use armed forces for the maintenance of peace and security?

    A. Security Council

    B. UN General Assembly

    C. ILO

    D. UNICEF

    Ans: A

    10. Who among the following takes the responsibility to provide armed forces to the UN?

    A. Member-States

    B. Security Council Members

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: A

    List of International organisation and their abbreviation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK