GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set II

Jun 17, 2016, 14:56 IST

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

 

1. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?
A.    Shankaracharya
B.    Ramanujacharya
C.    Vallabhacharya
D.    Nimbarkacharya
Answer: C

2. What is pietra dura?
A.    A form of music
B.    Pictorial mosaic work using semi-precious stones
C.    Armour
D.    None of the above
Answer: B

3. Who wrote famous book Kitab-ul-hind?
A.    Abul Fazl
B.    Amir Khusrau
C.    Al biruni
D.    Firdausi
Answer: C

4. Who said Hanoz Delhi Door Ast?
A.    Nizamuddin Aulia
B.    Farid
C.    Todarmal
D.    Firdausi
Answer: A

5. Which Mughal emperor was a good veena player?
A.    Aurangazeb
B.    Akbar
C.    Jahangir
D.    Shahjahan
Answer: A

6. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?
A.    Nakhshabi
B.    Amir Khusrau
C.    Abul Fazl
D.    Hasan Nizami
Answer: A

7. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?
A.    Adi Shankaracharya
B.    Ramanujacharya
C.    Nimbarkacharya
D.    Vallabhacharya
Answer: C

8. Who has written famous book Padmavat?
A.    Nakhshabi
B.    Malik Muhammad Jayasi
C.    Al biruni
D.    Hasan Nizami
Answer: B

9. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?
A.    Jaunpur
B.    Kanpur
C.    Agra
D.    Mysore
Answer: A

10. The caves and rock-cut temples at Ellora are?
A.    Buddhist and Jain
B.    Hindu and Muslim
C.    Buddhist only
D.    Hindu, Buddhist and Jain
Answer: D

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News