Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set V

23-JUN-2016 12:00

    GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set V consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

    1. The Kailasa temple is one of the largest rock-cut ancient Hindu temple located at Ellora was built by?
    A.    Krishna Dev Rai
    B.    Krishna I
    C.    Nandivarman
    D.    Rajendra Chola
    Answer: B


    2. Which Sanskrit poet wrote famous book Geet Govinda?
    A.    Jayadeva
    B.    Kalidas
    C.    Panini
    D.    None of the above
    Answer: A


    3. Adilabad fort and the city of Jahanpanah was built by?
    A.    Alauddin Khilji
    B.    Ghiyasuddin Tughlaq
    C.    Muhammad bin Tughluq
    D.    None of the above
    Answer: A

    4. What is the correct meaning of Khanqah?
    A.    A form of music
    B.    A form of veena
    C.    The place where Sufi Mystics lived
    D.    None of the above
    Answer: C

    5. Who among the following was first initiated disciple of Akbar’s Din-i-ilahi?
    A.    Todarmal
    B.    Tansen
    C.    Birbal
    D.    Mansingh
    Answer: C


    6. Quwwat-ul-Islam mosque was built by which ruler?
    A.    Iltutmish
    B.    Qutubuddin Aibak
    C.    Muhammad bin Tughluq
    D.    Aurangzeb
    Answer: B

    7. Gangaikonda Cholapuram was built during medieval India and was erected as the capital of the Cholas by?
    A.    Rajendra Chola I
    B.    Gajendra Chola
    C.    Vikram Chola
    D.    Rajendra Chola III
    Answer: A

    8. Who among the following was named as Zinda Pir or Living Saint in Mughal period?
    A.    Babur
    B.    Akbar
    C.    Jahangir
    D.    Aurangzeb
    Answer: D


    9. Bishandas a famous portrait painter was resided in the court of?
    A.    Babur
    B.    Humayun
    C.    Jahangir
    D.    Aurangzeb
    Answer: C


    10. Which ruler of India issued Mahzarnama to take all the religious matters into his own hands?
    A.    Iltutmish
    B.    Akbar
    C.    Nadir Shah
    D.    Shahjahan
    Answer: B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK