Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Science: Biology Terminology (Set 2)

04-JUL-2016 15:25

    Questions and Answers on Science: Biology Terminology (Set 2) has 10 MCQs to make you understand processes like Nutrition, Digestion, Respiration etc. which are asked in competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

    1. What is the process called in which the digested food passes through the intestinal wall into blood stream?

    A. Egestion

    B. Assimilation

    C. Digestion

    D. Absorption

    Ans. D

    2. What is the process called in which the absorbed food is taken in by body cells and used for energy, growth and repair?

    A. Ingestion

    B. Digestion

    C. Assimilation

    D. Absorption

    Ans. C

    3. The process through which undigested food is removed from the body is called:

    A. Egestion

    B. Digestion

    C. Assimilation

    D. Absorption

    Ans. A

    4. The contraction and expansion movement of the walls of food pipe is called:

    A. Flexion Movement

    B. Abduction

    C. Peristaltic Movement

    D. Adduction

    Ans. C

    5. The hard outer covering of a tooth is called:

    A. Dentine

    B. Enamel

    C. Dental Cries

    D. Dental Plaque

    Ans. B

    6. The process of releasing energy from food is called:

    A. Digestion

    B. Absorption

    C. Respiration

    D. Egestion

    Ans. C
    7. The evaporation of water from the leaves of a plant is called:

    A. Respiration

    B. Transpiration

    C. Photosynthesis

    D. Translocation

    Ans. B

    8. The transport of food from the leaves to other parts of the plant is called:

    A. Translocation

    B. Photosynthesis

    C. Transpiration

    D. Respiration

    Ans. A

    9. The expansion of an artery each time the blood is forced into it, is called:

    A. Blood Pressure

    B. Heart Beat

    C. Pulse

    D. All of the above

    Ans. C

    10. The pressure with which blood is pumped around the body by the heart is called:

    A. Pulse

    B. Blood Pressure

    C. Heart beat

    D. None of the above

    Ans. B

    Click here for Complete Study of General Science

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      Newsletter Signup
      Follow us on
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK