Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set IV

22-JUL-2016 10:37

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1.  Which of the following place, Buddha was never depicted in a human form but was represented only as a symbol of either two footprints or wheel?

    A. Sanchi

    B. Loria

    C. Kesaria

    D. All of the above

    Ans: A

    2. Which of the following School of art noted for its vitality and assimilative character just because of Brahmanism, Jainism and Buddhism?

    A. Gandhara School of Art

    B. Amaravati School of Art

    C. Mathura School of art

    D. None of the above

    Ans: C

    3. Which of the following are the form pairs of orthodox systems?  

    A. Nyaya-Vaisheshika

    B. Yoga-Samkhya

    C. Mimamsa-Vedanta

    D. All of the above

    Ans: D

    4.  Which of the following System of Indian Philosophy is not comprises the unorthodox systems?

    A. Charvakism

    B. Ajivika

    C. Jainism

    D. Brahamanism

    Ans: D

    5. Consider the following statement (s) is/are correct about Indian System of Philosophy

    I. All the schools emphasize that the philosophy must have a positive impact on life of man.

    II. The schools have a general agreement on the importance of the Purushartha.

    III. All the schools agree that the philosophy should help man in realizing the main ends of human life: the purusharthas, i.e. artha, kama, dharma and moksha.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    6. Which of the following is the oldest system of the orthodox Indian Philosophical Systems?

    A. Samkhya

    B. Yoga

    C. Nyaya

    D. Vaisheshika

    Ans: A

    7. Which of the following is/are the main objective of Purva Mimansa?

    A. The main objective of the Purva Mimamsa School is to interpret and establish the authority of the Vedas.

    B. The main objective of the Purva Mimamsa school is to concentrates on the philosophical teachings of the Upanishads (mystic or spiritual contemplations within

    the Vedas), rather than the Brahmanas (instructions for ritual and sacrifice).

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: C

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the Indian Political Philosophy

    I. The Arthashastra, attributed to the Mauryan minister Chanakya in the 4th Century B.C., is one of the earliest Indian texts devoted to political philosophy, and it

    discusses ideas of statecraft and economic policy.

    II. During the Indian struggle for independence in the early 20th Century, Mahatma Gandhi popularized the philosophies of ahimsa (non-violence) and satyagraha (non-violent resistance),

    III. Gandhian Philosophy was influenced by the teachings of the Hindu Bhagavad Gita, as well as Jesus, Tolstoy, Thoreau and Ruskin.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    9. Select the correct statement(s) related to the Jain Philosophy?

    A. The central tenets of Jain philosophy were established by Mahavira in the 6th Century B.C., although Jainism as a religion is much older.

    B. A basic principle is anekantavada, the idea that reality is perceived differently from different points of view, and that no single point of view is completely true

    (similar to the Western philosophical doctrine of Subjectivism).

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: C

    10. Which of the following is/are correct statement(s) related to the Buddhist Philosophy?

    A. Buddhist philosophy deals extensively with problems in metaphysics, phenomenology, ethics and epistemology.

    B. Buddhism is a non-theistic system of beliefs based on the teachings of Siddhartha Gautama, an Indian prince later known as the Buddha, in the 5th Century B.C.

    C. Both A & B

    D. Netheir A nor B

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK