GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III

GK Questions with answers on Environment Ecology: Biodiversity Set III consists of 10 MCQs which are important for examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.
Created On: Jan 24, 2019 11:30 IST
Modified On: Jan 24, 2019 17:04 IST
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set III consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

1. In which among the following places of the world all species of ' Lemur' are endemic?

A. New Caledonia

B. Galapagos Islands

C. Madagascar

D. None of the above

Ans:  C

2. On which date International Day for Biodiversity is observed?

A. May, 15

B. May, 20

C. May, 22

D. June, 5

Ans:  C

3. Which among the following country is considered to have the world’s first sustainable bio-fuels economy?

A. India

B. Brazil

C. Australia

D. South Africa

Ans:  B

4. Largest share in global mangrove areas are found in?

A. India

B. Brazil

C. Indonesia

D. South Africa

Ans:  C

5. The ‘thickness’ of Stratospheric Ozone layer is measured in?

A. Donson Units

B. Candella

C.Melson Units

D. Sieverts

Ans:  A

GK Questions & Answers  on Sustainable Development & Basel Convention

6. Which of the following region is known as a hotspot for cactus biodiversity?

A. Sahara Desert

B. Tehuacan valley

C. Caatinga scrub

D. None of the above

Ans:  B

7. Montreal protocol is related to?

A. Ozone Layer

B. Extinct species

C.Endangered Birds

D. None of the above

Ans:  A

8. Kanha National park is located at?

A. Uttarakhand

B. Uttar Pradesh

C. Bihar

D. Madhya Pradesh

Ans:   D

9. Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary is located at?

A. Uttarakhand

B. Uttar Pradesh

C. Maharashtra

D. Bihar

Ans:  D

10. Which of the following is the correct definition of ‘Biodiversity’?

A. The variety of plant and animal life in the world or in a particular habitat, a high level of which is usually considered to be important and desirable.

B. It encompasses the interaction of all living species. Climate, weather, and natural resources that affect human survival and economic activity.

C. Both A & B

D. None of the above

Ans:  A

GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

Related Categories