GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set IV

16-SEP-2016 08:57

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set IV consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Name an animal which exclusively eat only eucalyptus leaves and nothing else?

    A. Kangaroo

    B. Koala

    C. Monkey

    D. Greater Glider

    Ans: B

    2. Kiwi is a native bird of which of the following countries?

    A. India

    B. Russia

    C. New Zealand

    D. South Africa

    Ans: C

    3. Which one of the following is not a true fish?

    A. Saw fish

    B. Silver fish

    C. Hammer fish

    D. Sucker fish

    Ans: D

    4. Among any living creature which animal can produce the loudest sound?

    A. Gibbon

    B. Donkey

    C. Howler monkey

    D. Humpback Whales

    Ans: D

    Natural Vegetation

    5. For the first time who coined the term Biodiversity?

    A. E O Wilson

    B. R D Barnes

    C. N Myers

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Red data book is published by?

    A. IUCN

    B. NEERI

    C. NWAP

    D. CITES

    Ans: A

    7. Who had given the concept of Biodiversity ‘hotspots’?

    A. Norman Myers

    B. John Muir

    C. G Nelson

    D. None of the above

    Ans: A

    Wild Life and National Parks

    8. Which is the World’s largest Wetland System?

    A. Chilka (India)

    B. Pantanal (South America)

    C. Everglades (USA)

    D. None of the above

    Ans: B

    9. In which among the following places of the world all species of ' Lemur' are endemic?

    A. New Caledonia

    B. Galapagos Islands

    C. Madagascar

    D. None of the above

    Ans: C

    10. On which date International Day for Biodiversity is observed?

    A. May, 15

    B. May, 20

    C. May, 22

    D. June, 5

    Ans: C

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK