Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set V

16-JUN-2016 10:08

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set V consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.


    1. Which of the following species of plant are in the list of an endangered species in India?
    A.    Rauvolfia serpentine
    B.    Sandal wood
    C.    Cycas beddonei
    D.    All of the above
    Answer: D

    2. Name the forest which is known as “The lungs of the planet earth"?
    A.    Tundra Forest
    B.    Taiga Forest
    C.    Amazon Rain Forest
    D.    Mangrove forests
    Answer: C

    3. Quinine is a medication used to prevent and treat malaria is extracted from?
    A.    Cinchona
    B.    Uklyptus
    C.    Mango
    D.    All of the above
    Answer: A

    4. The active chemical reserpine is obtained from?
    A.    Rauwolfia serpentina
    B.    Datura
    C.    Atropa
    D.    Papaver
    Answer: A

    5. Historic convention on Biological diversity which is known as Earth summit held in the year?
    A.    1972
    B.    1980
    C.    1992
    D.    1996
    Answer: C

    6. Which of the following species has the highest percentage of endangered species?
    A.    Mammals
    B.    Insects
    C.    Reptiles
    D.    Amphibians
    Answer: D

    7. World Wildlife Fund was established on?
    A.    24 May, 1967
    B.    29 April, 1961
    C.    29 October, 1961
    D.    24 June, 1979
    Answer: B
    8. The Tiger fish is from?
    A.    England
    B.    Japan
    C.    Africa
    D.    None of the above
    Answer: C

    9. Which types of forests are known as Taiga forests?
    A.    Coniferous
    B.    Mediterranean
    C.    Tropical Deciduous
    D.    Temperate Deciduous
    Answer: A

    10. The Arctic owl is found in?
    A.    Temperate Grasslands
    B.    Tropical Grasslands
    C.    Tundra Vegetation
    D.    Mangrove forests
    Answer: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK