GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IV

Dec 26, 2016, 11:30 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IV in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IV in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Which of the following river originates from Mansrovar Lake in Tibet and flows between Zaskar and Ladhak Ranges?

A. Indus

B. Chenab

C. Ravi

D. Beas

Ans: A

2. Name the river that originates from Verinag Stream in Jammu & Kashmir and passes through Wular Lake in Kashmir Valley?

A. Indus

B. Jhelum

C. Ravi

D. Beas

Ans: B

3. The River which is one of the largest rivers of the world and it is locally called Sengge Khabab in Tibet. Name it?

A. Jhelum

B. Beas

C. Indus

D. Ravi

Ans: C

4. The Pong Reservoir is constructed across which river?

A. Chenab (Askini)

B. Ravi (Parushni)

C. Sutlej (Satudari)

D. Beas (Vipasha)

Ans: D

5. Which of the following river is known as Langchen Khambab in Tibet?

A. Sutlej

B. Ravi

C. Beas

D. Jhelum

Ans: A

List of Towns situated on the Banks of River

6. Select the odd pair of rivers and their tributaries?

A. Brahamputra River: Lohit

B. Ganga : Gomti

C. Mahanadi: Godavari

D. Brahamputra : Pagladia

Ans: C

7. On which river Hundru waterfall is located?

A. Subarnarekha

B. Tapi

C. Godavari

D. Mahanadi

Ans: A

8. Which is the largest fresh water riverine island in the world?

A. Bhavani Island

B. Srirangam

C. Dibru Saikhowa

D. Majuli

Ans: D

9. Find out the correct name of east flowing peninsular river Subarnrekha?

A. Kanchi and Karfari

B. Pumba and Periyar

C. Lohit and Tista

D. Kali and Sarda

Ans: A

10. A famous Hindu, temple, Omkareshwar is situated on which of the following the river bank?

A. Godavari

B. Narmada

C. Ganga

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News