GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set X

Jan 3, 2017, 13:07 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set X in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set X in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. From which place Gomti river originates?

A. Gomat Taal

B. Fulhaar Jheel

C. Yamunotri Glacier

D. Both A & B

Ans: D

2. Which of the following river passes through Kota & Dhaulpur (Rajasthan)?

A. Ken

B. Betwa

C. Chambal

D. Son

Ans: C

3. Which river rises from Kaimur Hills in Satna (Madhya Pradesh) and is also a tributary of Yamuna?

A. Ken

B. Betwa

C. Chambal

D. Son

Ans: A

4. Where does river Chambal merge with Yamuna?

A. Agra

B. Etawah

C. Kota

D. Lucknow

Ans: B

5. Find the odd one:

A. Damodar - Eastern part of Chhota Nagpur Plateau

B. Chambal - Vindhya Range (Mhow, Madhya Pradesh)

C. Banas - Eastern Slopes of Aravali

D. Betwa- Amarkantak Plateau (Near north of origin of Narmada)

Ans: D

List of Towns situated on the Banks of River

6. Which river forms boundary between Rajasthan and Madhya Pradesh?

A. Ken

B. Chambal

C. Banas

D. Betwa

Ans: B

7. The river Kosi originates from which place?

A. Amarkantak Plateau

B. Gomat Taal

C. Yamunotri Glacier

D. Gosainath Peak (Tibet)

Ans: D

8. Which of the following river originates near the Gurla Mandhata peak, south of Manasarovar in Tibet?

A. Gandak

B. Ghaghra

C. Kosi

D. Burhi Gandak

Ans: B

9. Where does Alaknanda River joins Bhagirathi?

A. Vishnuprayag

B. Vishnumath

C. Devaprayag

D. Allahabad

Ans: C

10. Which river is famous for its Shajar stone & Raneh waterfalls?

A. Ken

B. Betwa

C. Chambal

D. Banas

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News