Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

23-MAR-2017 10:39

    The Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate was the first dynasty of the Sultanate. Qutub-ud-Din Aibak was the founder who was bought by Muhammad Ghori and gradually rose to be his trusted general on account of his soldierly abilities. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

     Ilbari Dynasty

    1. What does the term Mameluq signifies?

    A. Slave born to the free parents

    B. Slavery mode of production

    C. Slave born from the slave parents

    D. All of the above

    Ans: A

    2. Who among the following ruler from the Ilbary dynasty died of injuries while playing Chaugan (Polo) at Lahore?

    A. Shams-ud-Din Iltutumish

    B. Qutub-ud-Din Aibak

    C. Razia Begum

    D. Rukunuddin Firoz

    Ans: B

    3. Which of the following literary work primarily dealing with Aibak?

    A. Khazain-ul-Futuh

    B. Tahkik-i-hind

    C. Tazul Masir of Hasan Nizami

    D. Turkan-i-Chahalgani

    Ans: C

    4. Which ruler from the Delhi Sultanate saved Sultante from Changez Khan’s attack by refusing to give any shelter to Jalal-ud-din?

    A. Rukunuddin Firoz

    B. Qutub-ud-Din Aibak

    C. Nasir-ud-din Mahmud

    D. Shams-ud-Din Iltutumish

    Ans: D

    5. What do you mean by Turkan-i-Chahalgani?

    A. Group of forty ruling elite

    B. Group of forty ministers

    C. Group of forty Islamic representatives

    D. None of the above

    Ans: A

    Architectural Development during Delhi Sultanate Era

    6. Who among the following known as the "slave of a slave"?

    A. Muhammad bin Qasim

    B. Mahmud of Ghazni

    C. Ilitutmish

    D. Qutub-ud-din Aibak

    Ans: C

    7. Which of following Sultan of Delhi Sultanate to issue regular currency and to declare Delhi as the capital of his empire?

    A. Balban

    B. Aram Shah

    C. Nasiruddin Mahmud

    D. IIitutmish

    Ans: D

    8. Which of the following is not correctly matched?

    A. Fakhruddin – Qutub-ud-din Aibek

    B. Hasan-un-Nizami – Iltutmish

    C. Changez Khan- Jala-ud-din

    D. Battle of Terrain – Yalduz

    Ans: B

    9. Assertion (A): Iltutmish introduced reforms in civil administration and army which was now centrally paid.

    Reason (R): Iltutmish was the first Sultan to recognise the economic importance of Gangetic basin

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is true 

    Ans: D

    10.  Who among the following Sultan of Delhi Sultanate adopted a policy of blood and iron?

    A. Iltutmish

    B. Nasir-ud-din Mahmud

    C. Balban

    D. Kaiqubad

    Ans: C

    GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK