Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Indian Economy Set XXIX

22-JUL-2016 17:34

    Dear students, here is the set of 10 MCQ based on the different topics of agricultural Economy.  We made these questions while keeping in mind the requirements of the IAS/PCS/SSC aspirants. So go through this quiz and evaluate yourself.

    1. Which of the following is the largest canal irrigated states in India?
    (a) Haryana
    (b) Rajasthan
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Punjab
    Ans. b

    2. Which three states are the top three producers of food grains in India?
    (a) U.P., Punjab, Madhya Pradesh
    (b) Punjab, U.P., Madhya Pradesh
    (c) Madhya Pradesh, U.P., Punjab,
    (d) U.P., Gujarat, Madhya Pradesh
    Ans. a

    3. Which of the following is the biggest tank irrigated state in India?
    (a) Tami Nadu
    (b) Karnataka
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Odisha
    Ans. c

    4. When was the first agriculture census of India conducted?
    (a) 1880
    (b) 1890
    (c) 1921
    (d) 1970
    Ans. d

    5. Which of the following is covered in the ISOPOM scheme?
    (a) Oilseeds
    (b) Pulses
    (c) Maize
    (d) All of the above
    Ans. d

    6. The newly released CSR-43 is a seed crop of………
    (a) Tea
    (b) Wheat
    (c) Rice
    (d) Maize
    Ans. c

    7. Which of the following is the main source of irrigation in India?
    (a) Tubewells
    (b) Canal
    (c) Tanks
    (d) Rivers
    Ans. a

    8. Who of the following is considered the father of community development programmes in India?
    (a) Vinoba bhabe
    (b) Bindeshwar Pathak
    (c) Dr. Ambedkar
    (d) S.K.Dey
    Ans. d

    9. Which of the three Indian states have least population of poor in the country?
    (a) Kerala, Himachal Pradesh and Punjab
    (b) Punjab, Delhi and Himachal Pradesh
    (c) Sikkim, Kerala and Gujarat
    (d) Maharashtra, Kerala and Haryana
    Ans. a

    10. Which of the following is the biggest producer of Food grain in the world?
    (a) India
    (b) China
    (c) USA
    (d) Brazil
    Ans. b

    To play a quiz on Indian Economy, click here

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK