Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Geography Set XV

22-JUN-2016 10:08

    GK Questions with answers on Indian Geography Set XV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

    1. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) was established in the year?
    A.    1985
    B.    1987
    C.    1989
    D.    1991
    Answer: A


    2. The Beej Bachao Andolan began in the late 1980s was led by?
    A.    Sundarlal Bahuguna
    B.    Bhagat Singh Koshyari
    C.    Vijay Jardhari
    D.    None of the above
    Answer: C

    3. DD Kisan is an Indian agriculture television channel was launched in the year?
    A.    2013
    B.    2014
    C.    2015
    D.    2016
    Answer: C

    4. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana has amalgamated how many ongoing programmes of different ministries?
    A.    2
    B.    3
    C.    4
    D.    5
    Answer: B

    5. Which international institution is assisting India's Neeranchal National Watershed Project?
    A.    IMF
    B.    AIIB
    C.    World Bank
    D.    AdB
    Answer: C

    6. Indian Institute of Soil and Water Conservation is located at?
    A.    Dehradun
    B.    Lucknow
    C.    Kanpur
    D.    Nagpur
    Answer: A


    7. Central Institute of Brackishwater Aquaculture (CIBA) is located at?
    A.    New Delhi
    B.    Bengaluru
    C.    Chennai
    D.    Kolkata
    Answer: C


    8. Indian Institute of Spices Research is located at?
    A.    Shimla
    B.    Lucknow
    C.    Kozhikode
    D.    Kolkata
    Answer: C


    9. Central Island Agricultural Research Institute (ICAR) is located at?
    A.    Port Blair
    B.    Panji
    C.    Kozhikode
    D.    Nagpur
    Answer: A


    10. Central Arid Zone Research Institute is located at?
    A.    Jodhpur
    B.    Faridabad
    C.    Jammu
    D.    Mysore
    Answer: A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK