GK Quiz on different Awards in India: Set 1

Dear students, Jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on different Awards in India. These questions are made after going through the trend of previous years exams. So these are very relevant questions from the point of view of upcoming exams. Hence go through it and evaluate your preparation for competition.
Created On: Jan 23, 2019 10:14 IST
Modified On: Jan 23, 2019 17:19 IST
GK Quiz on different Awards in India: Set 1
GK Quiz on different Awards in India: Set 1

Dear students, Jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on different Awards in India. These questions are made after going through the trend of previous years exams. So these are very relevant questions from the point of view of upcoming exams. Hence go through it and evaluate your preparation for competition.

1. Which of the following is not true about Bharat Ratna Award?

A. Bharat Ratna' is the highest civilian award of India.

B. The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year.

C. The award does not carry any monetary grant.

D. Pt. Nehru was the among the first recipients of this award.

Ans:  D

2. When was first Bharat Ratna Award given?

A. January, 1954

B. Dec. 1952

C. July, 1956

D. January, 1951

Ans: A

3. The Medal  (Bharat Ratna) looks like a ……..

A. Mango leaf

B. Peepal leaf

C. Guava leaf

D. None of these

Ans: B

4. Who were the first recipients of Bharat Ratna Award?

A. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan, Sir C.V. Raman, and Chakravarti Rajagopalachari.

B. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan, Sir C.V. Raman and Jawahar lal Nehru

C. Sir C.V. Raman and Jawahar lal Nehru and M. Visvesvaraiya

D. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan and G.B. Pant

Ans: A

5. Who of the following did not win Bharat Ratna Award?

A. Vinoba Bhave

B. Morar ji Desai

C. Purushottam das Tandon

D. Gopal Krishna Gokhle

Ans: D

GK Questions and Answers on Art and Philosophy Literature

6. Who was the first foreigner to get Bharat Ratna Award?

A. Nelson Mandela

B. Khan Abdul Gaffer Khan

C. Can’t be decided

D. None of these

Ans: B

7. Who is the last awardee of Bharat Ratna Award?

A. Sachin Tendulkar

B. Bismillah Khan

C. Madanmohan Malviya

D. Bhim Sen joshi

Ans: C

8. Who is the youngest recipient of Bharat Ratna Award?

A. Dr. B.R. Ambedkar

B. Rajeev Gandhi

C. Sachin Tendulkar

D. Zakir Hussain

Ans: C

9. How many women have won the Bharat Ratna Award Till date?

A. 3

B. 5

C. 6

D. 4

Ans: D

10. Who was the first person to win Bharat Ratna Award posthumously?

A. Shri Lal Bahadur Shashtri

B. Shri Kumaraswami Kamraj

C. Sardar Vallabhbhai Patel

D. Dr. B.R. Ambedkar

Ans: A

GK Questions and Answers on latest Awards and Honours in India

Comment ()

Related Categories