GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set II

GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Mar 11, 2019 16:32 IST
Modified On: Mar 11, 2019 16:27 IST
GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set II
GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set II

GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Which of the following Mughal King reign during the large scale famine in Gujarat and Deccan?

A. Aurangzeb

B. Jahangir

C. Akbar

D. Shahjahan

Ans:  D

2. Which of these is not correctly matched regarding the reign of Shahjahan?

A. Chintamani - Hindi poet

B. Jagannath Pandit - Poet laureate

C. Asaf Khan - Wazir

D. Sunder Das - Singer

Ans: D

3. Consider the following statement (s) related to the Zeb-un-nisa

I. Zeb-un-nisa chose to live voluntarily with Shah Jahan and later was awarded great honour by Aurangzeb

II. Zeb-un-nisa was the sister of Shah Jahan

Codes:

A. Both I and II are correct

B. Both I and II are incorrect

C. Only I is correct

D. Only II is correct

Ans: C

4. Which of the following are correct regarding Shahjahan?

I. Ousted the Portuguese from Hugli

II. Created the office of Amin for assessment of revenue

III. Kahabat Khan was appointed governor of Lahore

IV. Ali Mardan Khan surrendered Kandhar to Mughals

Codes:

A. I, II and III

B. I, II and IV

C. II, III and IV

D. All the above

Ans: B

5. Consider the following statement (s) related to the Dara Shikoh

I. Dara Shikoh was the youngest son of Shahjahan

II. Dara Shikoh was the devotee of Qadiri Silsila

Codes:

A. Both I and II are correct

B. Both I and II are incorrect

C. Only I is correct

D. Only II is correct

Ans: D

GK Questions and Answers on Sikh Gurus and their Contributions

6. What is the full name of Aurangzeb?

A. Muin-ud-din Mohammed Aurangzeb

B. Nuruddin Mohammed Aurangzeb

C. Jalal-ud-din Mohammed Aurangzeb

D. Nasiruddin Mohammed Aurangzeb

Ans: A

7. Aurangzeb came to power after winning the war of succession and by defeating his three brothers

A. Dara

B. Shuja

C. Askari

D. Murad

Ans: C

8. Which Sikh guru was executed by Aurangzeb?

A. Tegh Bahadur

B. Arjun Dev

C. Hargobind

D. Gobind Singh

Ans: A

9. Which of these is not one of the titles adopted by Aurangzeb?

A. Alamgir

B. Padshah

C. Sultan Sulaiman

D. Ghazi

Ans: C

10. Which one of the following traders first came to India during the Mughal period?

A. Portuguese

B. Dutch

C. Danish

D. Britis

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

 

Related Categories