GK Quiz on Sustainable Development & Basel Convention

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on Sustainable Development Basel Convention. These MCQs are made after analyzing the trend of previous exams. This set will help you to understand that what kind of questions can be asked on this particular topic. So solve it and boost your knowledge.
Created On: Dec 13, 2018 16:34 IST
Modified On: Dec 13, 2018 16:29 IST
GK Quiz on Sustainable Development & Basel Convention
GK Quiz on Sustainable Development & Basel Convention

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on Sustainable Development & Basel Convention. These MCQs are made after analyzing the trend of previous exams. This set will help you to understand that what kind of questions can be asked on this particular topic. So solve it and boost your knowledge.

1. UNCED stands for……….

A. United Nations Confederation on Environment and Development

B. United Nations Conference on Environment and Development

C. United Nations Conference on Economical Development

D. United Nations Confederation on Economy and Development

Ans: B

2. What does mean “Agenda 21”?

A. It’s an agreement between 20 developing countries of the world on climate change.

B. It’s a free trade agreement between 7 developed countries of the world.

C. Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to sustainable development.

D. None of the above

Ans: C

3. What is not true about “The Earth Summit in Rio de Janeiro 1992”?

I. The first global environment conference, the UN sought to help Governments rethink economic development and find ways to halt the destruction of
irreplaceable natural resources and pollution of the planet.

II. The first global environment conference, the UN sought to help Governments rethink political development and find ways to halt the destruction of irreplaceable natural resources and pollution of the planet.

III. The second global environment conference, the UN sought to help Governments rethink environmental development and find ways to halt the destruction of irreplaceable natural resources and pollution of the planet.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. I, II, III

D. All are incorrect

Ans: A

4. Consider the following statement (s) related to Rio+20 ,1992

I. Securing renewed political commitment for inclusive development

II. Assessing the progress and implementation gaps in meeting previous commitments.

III. Addressing new and emerging challenges.

What is/ are not the objective of Rio+20, 1992 conference?

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Only I & II

D. I, II, III

Ans: A

5. Basel Convention is related to the:

A. Trans-boundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal

B. Ozone layer depletion

C. Sustainable development

D. Earth summit

Ans: A

GK Questions and Answers on the Sustainable development and Agriculture

6. Since when Basel convention became effective?

A. 1989

B. 1998

C. 1983

D. 1992

Ans: D

7. Which of the following statement/s is true about Basel convention?

I. It does not address the movement of radioactive waste.

II. It became effective from 5 May 1998.

III. It became effective from 5 May 1992.

IV. Basel is based in Switzerland.

Choose option/s

A. Only II, III, & IV

B. I,III & IV

C. Only I, II & IV

D. Only I & IV

Ans: B

8. Which of the followings are the aims of the Basel Convention?

I. The reduction of hazardous waste generation and the promotion of environmentally sound management of hazardous wastes, wherever the place of disposal;

II. The restriction of trans-boundary movements of hazardous wastes except where it is perceived to be in accordance with the principles of environmentally sound management.

III. A Regulatory system applying to cases where trans-boundary movements are permissible.

A. Only I & II

B. Only I & III

C. Only II & III

D. All of the above

Ans: D

9. Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants is an international environmental treaty, signed in 2001 and effective from:

A. 2004

B. 2005

C. 2009

D. 2010

Ans: A

10. In the word “COP”, C stands for:

A. Confederation

B. Conference

C. Community

D. Climate

Ans:  B

GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

Related Categories