Search

GK Quiz on Total Solar Eclipse or Surya Grahan

When Solar Eclipse occurs usually temperature drops down. Solar Eclipse is also known as occultation. On 2nd July, 2019, Total Solar Eclipse will be visible in the Southern Hemisphere. It is said that the from Southern Pacific Ocean the shadow of the moon will traverse but the most anticipated part of the eclipse will be when it reaches South America.
Jul 3, 2019 14:59 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Total Solar Eclipse
GK Quiz on Total Solar Eclipse

According to space.com, 2019 total solar eclipse path of totality is a 200 km wide strip of land near La Serena, Chile that ends south of Buenos Aires, Argentina. In the neighbouring countries the partial eclipse will be visible namely Uruguay, Paraguay, Ecuador and Brazil. But in India it won't be visible. How much you know about Solar Eclipse, types etc. Let us check via solving the Quiz given below:

  1. Which of the following statement is true regarding Solar Eclipse?
    A. It occurs when the Moon passes between the Earth and the Sun.
    B. Moon blocks the light of the Sun passing through while causing a shadow to appear on the surface of the Earth.
    C. Only A
    D. Both A and B
    Ans. D
    Explanation: A Solar Eclipse occurs when the Moon passes between the Earth and the Sun. Hence, blocks the light of the Sun from passing through and causes a shadow that appears on the Earth's Surface.
  2. Where Total Solar Eclipse will be visible in July 2019?
    A. Chile
    B. Argentina
    C. South Pacific Ocean
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Total Solar Eclipse in July 2019 will be visible in the South Pacific Ocean and across parts of South America (parts of Chile and Argentina).
  3. What will be the duration of Total Solar Eclipse that will occur on 2nd July, 2019?
    A. 2 minutes
    B. 2 minutes and 11 seconds
    C. 4 minutes
    D. 4 minutes and 33 seconds
    Ans. D
    Explanation: The Total Solar Eclipse on 2 July, 2019 will last four minutes and 33 seconds.
  4. Almost identical eclipses occur after 18 years and 11 days. This cycle is known as:
    A. Partial Eclipse cycle
    B. Total Eclipse Cycle
    C. Saros Cycle
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation: Almost identical eclipses occur after 18 years and 11 days known as the Saros Cycle.
  5. What is the maximum width of the path of totality during Solar Eclipse?
    A. 200 Km
    B. 250 Km
    C. 269 Km
    D. 278 Km
    Ans. C
    Explanation: 269 Km is the maximum width of the path of totality.
  6.  Each year how many Solar Eclipses can occur?
    A. Between 2 and 4
    B. Between 2 and 5
    C. Between 1 and 4
    D. Between 3 and 7
    Ans. B
    Explanation: It is said that each year there are between 2 and 5 solar eclipses can occur.
  7.  In which type of Solar Eclipse, Sun looks as if a bite has been taken from it?
    A. Partial Solar Eclipse
    B. Total Solar Eclipse
    C. Totality and Maximum Solar Eclipse
    D. Hybrid Solar Eclipse
    Ans. A
    Explanation: During Partial Solar Eclipse, the Moon starts becoming visible over the Sun's disc. The Sun looks as if a bite has been taken from it.
  8. In which type of solar eclipse the Sun's center is covered by the moon, leaving its edges uncovered?
    A. Partial Solar Eclipse
    B. Total Solar Eclipse
    C. Annular Solar Eclipse
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation: Annular solar eclipse occurs when the Sun's center is covered by the moon leaving its edges left uncovered, producing a ring of the Sun around its edges. Basically, annular eclipses occur when the moon appears smaller than the sun.
  9. Which of the following statement is true for Hybrid Eclipse?
    A. Hybrid eclipses always have short duration of the annular and total eclipses.
    B. The Hybrid Eclipse is a fairly rare event.
    C. A hybrid eclipse is one which is seen as annular by observers in one part of the Earth and at the same time, is seen as a total eclipse by others in another part of the Earth.
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Hybrid Eclipse fairly a rare event. A hybrid eclipse is one which is seen as annular by observers in one part of the Earth and at the same time, is seen as a total eclipse by others in another part of the Earth. The moon is merely far enough from the Earth but the umbra cannot reach the sides of the Earth. As eclipse takes place, the western part of the Earth will see an annular eclipse. Observers in the outer parts of the eclipse track (outlined in green) will witness an annular eclipse. Hybrid eclipses always have short duration of the annular and total eclipses.
  10. Certain phenomena can only be seen during a total solar eclipse:
    A. Shadow bands
    B. Diamond Ring
    C. The Sun's Corona
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: Certain phenomena that can only be seen during Total Solar Eclipse are shadow bands, diamond ring, Sun's corona, Baily's beads and the Sun's chromosphere.

Surya Grahan or Total Solar Eclipse 2019: 9 Interesting Facts

Total Solar Eclipse 2019: All you need to know about Surya Grahan