Search

CBSE Board Exam 2020: Important MCQs (with Answers) for Class 12 Physics - Chapter 8 - Electromagnetic Waves; Also useful for JEE Main, UPSEE, WBJEE & Other Engineering Entrance Exams

Check important MCQs (with Answers) for Class 12 Physics Board Exam 2020 (Chapter 8 - Electromagnetic Waves). These MCQs are also useful for  competitive exams like UPSEE 2020, JEE Main 2020, WBJEE 2020 etc.

Jan 31, 2020 12:18 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves
CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

Check important MCQs (with Answers) for CBSE Class 12 Physics Board Exam 2020 (Chapter 8 - Electromagnetic Waves). Students preparing for CBSE Class 12th Physics Board Exam usually ask about important MCQs (Multiple Choice Questions) & in this article, we are going to provide important questions, based on Chapter 8 (Electromagnetic Waves) of Class 12 Physics NCERT textbook. Here you will also get links to access some important articles for the preparation of CBSE 12th board exams 2020.

CBSE Sample Papers 2020 for 10th & 12th with Answers & Marking Schemes: All Subjects

NCERT Exemplar Solutions for CBSE Class 12 Physics

CBSE Board Exam 2020: Important MCQs (with Answers) for Class 12 Physics, Chapter 8 - Electromagnetic Waves

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

(a) 1 X 10-8 T

(b) 2.1 X 10-8T

(c) 2.1 X 10-4T

(d) 6 X 10-4T

Sol: (b)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

2. A beam of light travelling along x-axis is described by the magnetic field Bz = 5 X 10-7T sinω(t – x/c) If a beam of alpha particle moves in this filed along y – axis with a speed of 3 X 107 m/s, then the maximum electric and magnetic forces experienced by it will be:

(a) 4.80 X 10-10N and 4.8 X 10-12N respectively.

(b) 4.80 X 10-17N and 4.8 X 10-18N respectively.

(c) 2.80 X 10-5N and 2.1 X 10-7N respectively.

(d) 1.5 X 10-5N and 4.1 X 10-7N respectively.

Sol: (b)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

3. The electromagnetic wave used to treat muscular pain is:

(a) VHF radiowaves

(b) X-rays

(c) Ultraviolet rays

(d) Infrared radiations

Sol: (d)

Infrared radiations are used to treat muscular pain.

4. The correct formula for the velocity of light in a material medium of relative permittivity εr and relative magnetic permeability μr

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

(d) None of these

Sol: (b)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

Sol: (c)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

Sol:  (d)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

7. The electric and magnetic field of an electromagnetic wave are:

(a) in opposite phase and perpendicular to each other

(b) in opposite phase and parallel to each other

(c) in phase and perpendicular to each other

(d) in phase and parallel to each other

Sol:  (c)

In electromagnetic wave, electric and magnetic field are in phase and perpendicular to each other and also perpendicular to the direction of propagation of the electromagnetic wave.

8. The velocity of electromagnetic radiation in a medium of permittivity ϵ0 and permeability μ0 is given by

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

Sol: (c)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

9. If μ0 be the permeability and k0, the dielectric constant of a medium, its refractive index is given by

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

Sol: (c)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 8 Electromagnetic Waves

10. A plane electromagnetic wave is incident on a material surface. The wave delivers momentum p and energy E. Then

(a) p ≠ 0, E ≠ 0

(b) p = 0, E = 0

(c) p = 0, E ≠ 0

(d) p ≠ 0, E = 0

Sol: (d)

When plane electromagnetic wave is incident on a material surface, the wave delivers some momentum and energy to the surface and hence p ≠ 0 and E ≠ 0.

Related Stories