1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (I) 2018 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 01

Dec 6, 2017 16:59 IST
    CDS (I) 2018 Exam: English Practice Questions -  Antonyms Set 01
    CDS (I) 2018 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (I) Exam 2018 on 4 February 2018. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on antonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following 10 items: Each item consists of a word or a phrase which is underlined in the sentence given. It is followed by four words or phrases. Select the word or phrase which is closest to the opposite in meaning of the underlined word or phrase.

    1) Whether the rewards are in commensurate with the efforts or not, a society will always have workaholics and the shirk work groups.

    (a) disproportionate
    (b) equal to
    (c) matched
    (d) unparalleled

    Answer. (a) disproportionate

    The meaning of commensurate is corresponding in size or degree. Disproportionate is the most appropriate antonym for commensurate in this context. Other antonyms of disproportionate are – incompatible, unsuitable, inadequate, inappropriate, incommensurate and unacceptable.

    Synonyms of commensurate are - adequate, corresponding, comparable, compatible, consistent, proportionate, sufficient, appropriate, extensive, uestarequalstarequivalentstarfitstar

    2) Wars leave behind a large number of emaciated soldiers in the camps of both the victorious and the vanquished

    (a) hefty
    (b) thin
    (c) disillusioned
    (d) determined

    Answer. (b) hefty

    The meaning of emaciated (adjective) is abnormally thin or weak, especially because of illness or a lack of food. Antonyms of emaciated are – chubby, heavy, plump, full, fat, overweight, thick, overnourished, etc.
    Synonyms of emaciated are – lean, famished, bony, attenuate, undefed, etc.

    CDS (II) 2017 Exam: Environment Questions with Answers

    3) There was a mammoth gathering to listen to the leader.

    (a) negligible
    (b) tiny
    (c) poor
    (d) large

    Anwer. (b) tiny

    Mammoth means unusually large. Antonyms of mammoth are - big, bulky, considerable, extensive, good, goodly, great, gross, handsome, hefty, hulking, etc.
    Synonyms of mammoth are - astronomical, Brobdingnagian, bumper, colossal, cosmic, cyclopean, elephantine, enormous, galactic, gargantuan, giant, etc.

    4) The audience thoroughly enjoyed the hilarious drama

    (a) amusing
    (b) delightful
    (c) serious
    (d) momentous

    Answer. (c) serious

    Hilarious (adjective) means very funny. Antonyms of hilarious are – boring, sad, serious, tragic, grave, tiring, serious, etc.

    Synonyms of Hilarious are – amusing, comical, entertaining, laughable, lovely, priceless, etc.

    5) The writer’s erudition in science is revealed in every page of the book.

    (a) unenlightened
    (b) ignorance
    (c) intelligence
    (d) hollowness

    Answer. (b) ignorance

    Erudition means extensive knowledge acquired chiefly from books. While ignorance is the antonym of erudition, synonyms of erudition are - education, knowledge, learnedness, learning, literacy, scholarship, etc.

    6) The seminar which Ravi organised proved to be momentous event.

    (a) trivial
    (b) futile
    (c) vain
    (d) useless

    Answer. (a) trivial

    Momentous (adjective) means that is of great importance or significance. Antonyms of momentous are – unimportant, insignificant, wortheless, etc.
    Synonyms of momentous are – important, significant, epoch-making, fateful, critical, crucial, vital, big, etc.

    CDS (I) 2018 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 01

    7) The question is not whether the court vindicates him with regard to his involvement in the case, but how he feels about it.

    (a) reprieves
    (b) absolves
    (c) indicts
    (d) summons

    Answer. (b) absolves

    Vindicate (verb) means clear someone of blame or suspicion. Antonyms of vindicate are – convict, blame, incriminate, etc.
    Synonyms of vindicate are – acquit, clear, absolve, exonerate, discharge, liberate, etc.

    8) In those days many monarchs enjoyed vast ecclesiastical powers

    (a) permanent
    (b) temporal
    (c) contemporary
    (d) constitutional

    Answer. (b) temporal

    Ecclesiastical (adjective) means relating to the Christian Church or its clergy. Antonyms of ecclesiastical are - lay, profane, secular, temporal, nonclerical, nondenominational, nonsectarian, etc.

    Antonyms of ecclesiastical are - consecrated, divine, hallowed, holy, religious, sacramental, sacred, sacrosanct, sanctified, etc.

    9) She has great disdain for mass culture.

    (a) contempt
    (b) disrespect
    (c) liking
    (d) hatred

    Answer. (c) liking

    Disdain (noun) means the feeling that someone or something is unworthy of one's consideration or respect. Synonyms of disdain are – contempt, antipathy, arrogance, scorn, derision, etc.

    Antonyms of disdain are – admiration, affection, approval, flattery, humility, love, praise, regard, respect, sympathy, etc.

    10. She watched Jule nudge Charlie.

    (a) poke
    (b) dig
    (c) encourage
    (d) slam

    Answer. (d) slam

    The meaning of nudge means to pass lightly across or touch gently especially in passing.  Antonyms of nudge means - bang, bash, bump, clash, collide, crash, hit, impact, impinge, knock, punch, ram, slam, slap, smack, smash, swipe, thud, thwack, whack, etc.

    Synonyms of nudge means are - bump, contact, scrape, sideswipe, strike, sweep, swipe, touch, bounce, carom, glance, rebound, ricochet, skip, caress, cuddle, fondle, love, pat, pet, stroke, skirt, etc.

    Training & Commissioning Procedure of Officers selected through CDS Exam

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF