Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. CDS Exam QnA|  

CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 03

Nov 10, 2017 12:40 IST
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 03
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 03

    For the benefit of UPSC CDS (II) 2017 Exam aspirants, we are providing practice questions on Geography. This practice set consists of 10 Questions along with answers and detailed explanations. They cover important topics of geography like cover topics like Irrigation Projects, Biodiversity, Drainage System and soils.

    1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
    List-I                                                                      List-II
    (Irrigation/ Power project)                           (River)
    A. Bhakra Nangal                                   1. Bhagirathi
    B. Dul Hasti                                           2. Mahanadi
    C. Hirakud                                            3. Chandra
    D. Tehri                                                4. Sutlej

    Code :
    (a) A   B   C   D
          4   2   3   1
    (b) A   B   C   D
           4   3   2   1
    (c) A   B   C   D
          1   3   2   4
    (d) A   B   C   D
           1   2   3   4

    Answer. B

    Bhakra Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej River in Bilaspur, Himachal Pradesh. The Gobind Sagar reservoir. Nangal Dam is another dam downstream of Bhakra Dam. However, sometimes both the dams together are called Bhakra-Nangal Dam though they are two separate dams.

    Dul Hasti is a 390 MW hydroelectric power plant in Kishtwar district of Jammu and Kashmir built by NHPC. The power plant is a run-of-the-river type on Chandra River, a tributary of Chenab River, in the Kishtwar region.

    Hirakud Dam is built across the Mahanadi River, about 15 kilometres from Sambalpur in the state of Odisha in India. Behind the dam extends a lake, Hirakud Reservoir, 55 km long. It is one of the first major multipurpose river valley projects started after India's independence.

    The Tehri Dam is the Highest dam in India and one of the highest in the world. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand.

    2. Veliconda group of low hills is a structural part of

    (a) Nilgiri Hills
    (b) Western Ghats
    (c) Eastern Ghats
    (d) Cardamom Hills

    Answer. C
    The Velikonda Range or Velikonda Hills is a low mountain range, that form part of the Eastern Ghats mountain range system, in eastern India. The Velikonda Range is located in the south-eastern part of Andhra Pradesh.

    CDS (II) 2017 Exam: Last minute preparation Tips & Strategies

    3. Which one of the following is a land-locked harbour?

    (a) Vishakhapatnam
    (b) Ennore
    (c) Mumbai
    (d) Haldia

    Answer. A

    The existing land locked Inner Harbour of Vishakapatnam was built by Bengal Nagpur Railway between 1927 and 1933 to provide sea outlet for Manganese ore of the Central Provinces(Madhya Pradesh).
    The location of the port is very ideal in the sense that it affords protection from cyclones which strike the east coast regularly, by a high promontory into the sea, known as Dolphin’s Nose Hill which is to the north of the entrance channel. The low tidal range of a maximum of 1.82 meters is also advantageous for the location of the port.

    4. Consider the following statements :

    1. Weathered rock with change of volume is called saprolite.
    2. The process of landscape formation by deep weathering followed by stripping of the saprolite is called etching.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. C

    Saprolite is a chemically weathered rock. More intense weathering results in a continuous transition from saprolite to laterite. Saprolites form in the lower zones of soil horizons and represent deep weathering of the bedrock surface. The process of landscape formation by deep weathering followed by stripping of the saprolite is called etching.

    5. Arrange the locations of four oil refineries of India from west to east.

    (a) Koyali — Kochi — Panipat — Mathura
    (b) Kochi — Koyali — Panipat — Mathura
    (c) Koyali — Panipat — Kochi — Mathura
    (d) Koyali — Panipat — Mathura — Kochi

    Answer. A
    The location of oil refineries – Koyali (Gujarat), Kochi (Kerala), Panipat (Haryana) and Mathura (Uttar Pradesh).

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 02

    6. Which of the following statements relating to earthquakes is/are correct?

    1. The point of origin of an earthquake is called the epicenter.
    2. The lines joining the places which were affected by earthquake at the same point of time are called homoseismal lines.
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. C

    The point of origin of an earthquake is called the epicenter. The point, below the surface of the earth, from where the seismic (earthquake) waves originate is called the 'Focus' of the earthquake.
    The lines joining the regions of same seismic intensity are called as Isoseismal Lines. The lines joining the places which experience the earthquake termors at the same time called Homoseismal Lines.

    7. The vegetation type characterized by (i) a large expanse of grassland with scattered trees and shrubs, (ii) lying between tropical rain forest and tropical steppes and deserts and (iii) flat-topped trees, is called

    (a) mid-latitude broad-leaf mixed forest
    (b) temperate rain foiest
    (c) tropical savanna
    (d) mid-latitude grassland

    Answer. C

    Savannas are tropical grasslands, occuring as a transitional belt between hot desert and monsoon regions and are areas of thick high grasses. These are known by different names like Parkland in Africa, Illonos in Venezuela, Campos in Brazil and Downs in Australia.

    8. Which of the following is/are west-flowing river(s) of India?

    1. Mahanadi
    2. Krishna
    3. Narmada
    4. Cauvery

    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1; 2 and 4
    (b) 2 and 3
    (c) 3 only
    (d) 1 and 3

    Answer. C
    The west flowing rivers of the Peninsular India are fewer and smaller as compared to the east flowing rivers. Narmada and Tapi are the two major west flowing rivers. Mahanadi, Krishna and Cuavery are east flowing rivers.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Economy Set 02

    9. Which of the following are the two main constituents of granite?

    (a) Iron and silica
    (b) Iron and silver
    (c) Silica and aluminium
    (d) Iron oxide and potassium

    Answer. C
    Granite is a light-colored plutonic rock found throughout the continental crust, most commonly in mountainous areas. The chemical composition of granite is typically 70-77% silica, 11-13% alumina, 3-5% potassium oxide, 3-5% soda, 1% lime, 2-3% total iron, and less than 1% magnesia and titania.

    10. Which one of the following dams is constructed across the Krishna River?

    (a) Ukai Dam
    (b) Krishnaraja Sagar Dam
    (c) Srisailam Dam
    (d) Mettur Dam

    Answer. C

    The Srisailam Dam is constructed across the Krishna River in Kurnool district, Andhra Pradesh near Srisailam temple town. It is considered as the 2nd largest capacity working hydroelectric station in the country.
    The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the largest reservoir in Gujarat. It is also known as Vallabh Sagar. Constructed in 1972, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control.
    Krishna Raja Sagara is the name of both a lake and the dam that creates it. It is located close to the settlement of Krishnarajasagara in Karnataka. The gravity dam made of surki mortar is situated below the confluence of river Kaveri with its tributaries Hemavati and Lakshmana Tirtha, in the district of Mandya.
    The Mettur Dam is one of the largest dams in India. It is located across the Cauvery river in Tamilnadu.

    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02

    Latest

      Read

        Commented

          Latest Videos

          Register to get FREE updates

            All Fields Mandatory
          • (Ex:9123456789)
          • Please Select Your Interest
          • Please specify

          • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
            ajax-loader
          • A verifcation code has been sent to
            your mobile number

            Please enter the verification code below

          Newsletter Signup
          Follow us on
          X

          Register to view Complete PDF