Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 02

Nov 9, 2017 17:53 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions  - Reading Comprehension Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on Reading Comprehension. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions: Two short stories are given here. After each passage, you will find some questions based on the passage. First, read a passage and answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
                                                                                                                              PASSAGE—I
    The tigress was a mile away and the ground between her and us was densely wooded, scattered over with great rocks and cut up by a number of deep ravines, but she could cover the distance well within the half-hour — if she wanted to. The question I had to decide was, whether or not I should try to call her. If I called and she heard me, and came while it was still daylight and gave me a chance to shoot her, all would be well; on the other hand, if she came and did not give me a shot, some of us would not reach camp, for we had nearly two miles to go and the path the whole way ran through heavy jungle.

    1. According to the author

    (a) the tigress wanted to cover the distance within the half-hour
    (b) the tigress did not wish to cover the distance within the half-hour
    (c) the tigress actually covered the distance within the half-hour
    (d) there was a possibility of the tigress covering the distance within the half-hour

    Answer. D

    The sentence – “The tigress was a mile away and the ground between her and us was densely wooded, scattered over with great rocks and cut up by a number of deep ravines, but she could cover the distance well within the half-hour — if she wanted to” clearly explains that there was a possibility of the tigress covering the distance within the half-hour.

    2. The author says, "Some of us would not reach camp", because

    (a) it was two miles away
    (b) the tigress would kill some of them
    (c) the path is not suitable for walking
    (d) the ground was scattered over with great rocks

    Answer. B

    From the author statement – “…for we had nearly two miles to go and the path the whole way ran through heavy jungle” there is a possibility that the tigress would kill some of them.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Economy Set 02

    3. The author found it difficult to decide the question because

    (a) he was afraid
    (b) the tigress was only a mile away
    (c) the ground between them was densely wooded
    (d) there was uncertainty about the reaction of the tigress to his call

    Answer. D

    The sentence that begins with “The question I had to decide was..” clearly indicates that the author is indecisiveness.

    4. The time available to the author for shooting the tigress was

    (a) the whole day
    (b) one night
    (c) a few hours
    (d) thirty minutes

    Answer. D

    “..within the half-hour..” indicate the time available to the author for shooting the tigress.

    5. When the author says 'all would be well', he means

    (a) that they would be able to hide themselves in the heavy jungle
    (b) that the tigress would run away to the deep ravines
    (c) that they would be able to shoot her down without difficulty
    (d) that they would be able to return in daylight

    Answer. C

    The sentence “If I called and she heard me, and came while it was still daylight and gave me a chance to shoot her, all would be well..” indicate that they would be able to shoot the tigress down without difficulty.

    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02

                                                                                                                            PASSAGE— II
    After lunch, I felt at a loose end and roamed about the little flat. It suited us well enough when mother was with me, but now I was by myself it was too large and I'd moved the dining room table into my bedroom. That was now the only room I used ; it had all the furniture I needed; a brass bedstead, a dressing table, some cane chairs whose seats had more or less caved in, a wardrobe with a tarnished mirror. The rest of the flat was never used, so I didn't trouble to look after it.

    6. The flat did not really suit him any more because

    (a) the rooms were too small
    (b) he was living on his own now
    (c) his mother needed too much rooms
    (d) the flat itself was too little

    Answer. B
    “..but now I was by myself..” indicate that the flat didn’t really suit the author because he was living alone.

    7. He did not look after the rest of the flat because

    (a) he did not use it
    (b) the bedroom was much too large
    (c) he needed only the brass bedstead
    (d) he had too much furniture

    Answer. A

    The sentence “The rest of the flat was never used, so I didn't trouble to look after it” indicate that the author did look after the rest of the flat because he did not use it.

    8. “... now I was by myself it was too large". The word it here refers to

    (a) the dining room table
    (b) the dining room
    (c) the bedroom
    (d) the flat

    Answer. D

    It refers to the entire flat. The author is saying that he is living without his mother.

    9. From the passage we learn that the writer was

    (a) scared of living alone in the flat
    (b) dissatisfied with the flat
    (c) satisfied with the space in his bedroom
    (d) an eccentric person

    Answer. C

    “..dining room table into my bedroom… That was now the only room I used ; it had all the furniture I needed; a brass bedstead, a dressing table, some cane chairs whose seats had more or less caved in, a wardrobe with a tarnished mirror..” indicate that the author was satisfied with the space in his bedroom.

    10. "After lunch I felt at a loose end" means

    (a) he had nothing specific to do
    (b) had a rope with a loose end
    (c) had much work to do
    (d) had a feeling of anxiety

    Answer. A

    “After lunch, I felt at a loose end and roamed about the little flat..” once can understand that after the lunch the author had no specific work to do.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 03

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF