Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-3

Dec 9, 2015 14:14 IST

    CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-3: This practice set has 10 questions with their answers & explanatory answers covering topics from the areas of Verbal Ability.

    Directions (1 - 3): Read the following passage and answer the questions that follow:

    The frightening results of the latest district-level health survey revealing that 49 per cent of women in Tamil Nadu are anaemic should have by now rung the alarm bells in the Union Health Ministry. For, this could well be the case, or even worse, in other states, too. Though women’s health has always been low on the priority list of Indian families and communities, letting the anaemic population grow does not augur well for the nation’s public health initiatives. Medical science tells us clearly that children born to anaemic women often suffer from a host of deficiencies, some of them irreversible. So when the survey throws up some higher figures like 56 per cent of pregnant women and 60 per cent of children in the age group of six months to three years being anaemic, it only sends a shudder down the spine.

    Though organisations like UNICEF have already launched a battle against anaemia—mainly caused by iron deficiency—not much visible efforts are being made in India, where, according to international agencies, the percentage of anaemic women is higher than in poorer nations plagued with problems like starvation and poverty. Health activists say that most of the women are not even aware of their condition and the risks they face when they become pregnant. UNICEF says 1000 women die every year during child birth due to anaemia and that children not getting adequate nutrition in the first 1000 days (it happens if the mother is anaemic) will never reach in life their full potential. Despite such scary portents, India is allowing half its women to live with iron deficiency, though easy solutions are at hand. Distribution of iron tablets to girls and pregnant women and advocating the need for including food items that are rich in iron in their diet and testing for haemoglobin levels in the blood can help bring down the numbers. But what is really needed is to make policy makers realise that insufficient iron in food is as bad, or even worse, than excessive lead (in Maggi) and see anaemia as a public health challenge.

    1. Which of the following results were found by the International Agencies relating to the anaemia disease in India?

    a) India has higher percentage of anaemic men as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.
    b) India has very low percentage of anaemic women as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.
    c) India has higher percentage of anaemic women as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.
    d) India has very low percentage of anaemic men as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.

    2. With reference to the passage, consider the following statements:

    i. 1000 women die every year during child birth due to anaemia.
    ii. 1000 infants die every year at the time of their birth due to anaemia.

    Which of the statements given above is/are correct?

    a) Only (i)
    b) Both (i) and (ii)
    c) Only (ii)
    d) Neither (i) Nor (ii)

    3. What does the phrase ‘sends a shudder down the spine’ mean in the passage?

    a) To make someone feel very excited.
    b) To make someone feel very nervous.
    c) To make someone feel very thrilled.
    d) To make someone feel very frightened.

    Directions (4 - 5): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    4. Digital India promises to transform India into a connected knowledge _________ offering world-class services at the click of a mouse and will be implemented in a _________ manner.
    a) Economy, Phased
    b) State, Straight
    c) Place, Prolong
    d) Arena, Lengthened
    e) None of the above

    5. India is the most taxed economy in Asia and there is scope for further_________the tax_________on the lines of customs duty.

    a) Increasing, Rates
    b) Reforming, Structure
    c) Decreasing, Rebates
    d) Maintaining, Methods
    e) None of the above

    Directions (6 - 7): In each of the following questions there are three parts a, b, and c, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark (d) if no error is found. Ignore punctuation errors.

    6. The crowd of angry farmers (a)/ threw stones (b)/ at the cops (c).

    7. The examiner asked (a)/ the candidate to what (b)/ city he comes from (c).

    Directions (8 - 10): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is either synonym or antonym of the first word. Find the word.

    8. Endowed

    a) Condemned
    b) Bestowed
    c) Denied
    d) Disapproved

    9. Cognitive

    a) Intellectual
    b) Illogical
    c) Rational
    d) Mental

    10. Parity

    a) Variation
    b) Refusing
    c) Imbalance
    d) Equality

    Answer Key:

    1. (c), 2. (a), 3. (d), 4. (a), 5. (b), 6. (a), 7. (b), 8. (b), 9. (b), 10. (d)

    Explanations:

    Explanation 1: The second paragraph clearly mentions that the percentage of anaemic women in India is higher than in poorer nations plagued with problems like starvation and poverty.

    Explanation 2: The second paragraph clearly mentions that UNICEF says 1000 women die every year during child birth due to anaemia. Hence, only statement (i) is correct.

    Explanation 3: The phrase ‘sends a shudder down the spine’ in the passage means to make someone feel very frightened.

    Explanation 6: Replace ‘crowd’ with ‘mob’.

    Explanation 7: Replace ‘to what’ with ‘which’.

    Explanation 8: Both ‘Endowed’ and ‘Bestowed’ means to provide something with a quality.

    Explanation 9: Cognitive means something concerning the mind and ‘Illogical’ is the exact opposite word.

    Explanation 10: Both ‘Parity’ and ‘Equality’ means the state or condition of being equal, especially as regards status or pay.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF