1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-5

Dec 26, 2015 16:08 IST

    CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-5: This practice set has 10 questions with their answers & explanatory answers covering topics from the areas of Verbal Ability.

    Directions (1 - 3): Read the following passage and answer the questions that follow:

    The Maharashtra government’s decision to treat madrassas giving only religious education as non-schools cannot be faulted. To be called an educational institution, the school should also teach mathematics, English, science and social science, as prescribed by the state education board. The decision satisfies the Right to Education Act which defines a school. The decision is also applicable to Vedic schools that teach only the Vedas. A person who studied only Islamic history and teachings will not be considered educated. Such madrassas will not be eligible for government grant or subsidy. Calling the decision as targeting Muslims is missing the point. It is a wake-up call.

    The Muslims have, time and again, proved that they are not averse to education, including higher education. Given equal opportunity, they do exceedingly well in education. In any case, it is the poor who send their wards to the madrassas. Since education in most madrassas is free, the parents do not have any say in their management. There is also no one to monitor the quality. As a result, thousands of children complete their education in madrassas without learning any language other than Arabic and have no understanding of science, mathematics and social science. Such students once they complete prove unfit for jobs and end up in religious institutions with no scope for career growth.

    1. According to the passage, Madrassas have been considered by Maharashtra Government as:

    a) An educational institution equivalent to school.

    b) Religious Education Institution.

    c) A primary education school.

    d) A higher studies educational institution.

    2. The Maharashtra Government will not provide grant or subsidy to which institutions?

    a) Madrassas teaching all the subjects.

    b) Vedic Schools teaching all the subjects.

    c) Schools teaching Islamic History along with other subjects.

    d) Vedic Schools teaching only Vedas.

    3. What kind of future prospects is listed by the author of the passage for the students completing their education from Madrassas?

    a) Fit for any job.

    b) Fit for religious institutions only.

    c) Fit for educational institutions only.

    d) Fit for financial institutions only.

    Directions (4 - 5): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    4. India's banking norms in certain aspects are more_____________than what has been prescribed under the Basel III_____________for capital adequacy.

    a) Vigorous, Framework

    b) Rigorous, Work

    c) Rigorous, Framework

    d) Vigorous, Work

    5. Mines in India, both_____________and opencast, generally have just one phone or an intercom device for miners to communicate with the_____________and control rooms at the surface.

    a) Ground, Monitoring

    b) Ground, Checking

    c) Aboveground, Checking

    d) Underground, Monitoring

    Directions (6 - 7): In each of the following questions there are three parts a, b, and c, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark (d) if no error is found. Ignore punctuation errors.

    6. Whatever assignment (a)/ that which you take, (b)/ put your best efforts in it (c).

    7. And though one did not (a)/ quite believe her plea, one saw no harm (b)/ in granting her permission (c).

    Directions (8 - 10): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is either synonym or antonym of the first word. Find the word.

    8. Pertinent

    a) Germane

    b) Apposite

    c) Apropos

    d) Inappropriate

    9. Renewal

    a) Impoverishment

    b) Rejuvenation

    c) Exhaustion

    d) Destruction

    10. Legitimate

    a) Statutory

    b) Illegal

    c) Authorized

    d) Sanctioned

    Question Answer
    1. b
    2. d
    3 b
    4. c
    5. d
    6. b
    7. d
    8. d
    9. b
    10. b

    Explanation: 1. The first line of the passage clearly states that the Maharashtra Government has decided to treat madrassas as non-schools imparting only religious education.

    Explanation: 2. The first paragraph clearly states that the Maharashtra government’s decision to treat madrassas giving only religious education as non-schools applies to Vedic schools that teach only the Vedas.

    Explanation: 3. It has been clearly mentioned in the last line of the second paragraph that such students once complete their education from Madrassas prove unfit for jobs and end up in religious institutions with no scope for career growth.

    Explanation: 4. As per the meaning of the sentence, the words ‘Rigorous’ which means rules or system strictly applied or adhered to and ‘Framework’ which means a basic structure underlying a system, fits in the blanks.

    Explanation: 5. As per the meaning of the sentence, the words ‘Underground’ which means below the surface and ‘Monitoring’ which means maintain regular surveillance over something, fits in the blanks.

    Explanation: 6. Remove ‘that which’ from the sentence.

    Explanation: 7. There is no error in the sentence.

    Explanation: 8. Pertinent means something relevant or applicable to a particular matter and ‘Inappropriate’ is the exact opposite word.

    Explanation: 9. Both ‘Renewal’ and ‘Rejuvenation’ means replacement or repair of something.

    Explanation: 10. Legitimate means conforming to the law or to rules and ‘Illegal’ is the exact opposite word.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF