CTET: Child Developement Questions-5

Aug 18, 2017 12:25 IST
    CTET: Child Developement Questions-5
    CTET: Child Developement Questions-5

    Q1: Theory of multiple intelligence implies the following except
    (a) intelligence is a distinct set of processing operations used by an individual to solve problems.
    (b) disciplines should be presented in a number of ways
    (c) learning could be assessed through a variety of means
    (d) emotional intelligence is not related to IQ

    Q2: Smallest unit of meaning in a language is
    (a) syntax
    (b) morpheme
    (c) pragmatics
    (d) phoneme

    Q3: A child cannot distinguish between 'saw' and 'was', nuclear' and 'unclear'. S/He is suffering from
    (a) dyslexia
    (b) word jumbling disorder
    (c) dyslexemia
    (d) dysmorphemia

     

    Q4: A child of 16 years scores 75 in an IQ test; his mental age will be ________ years.
    (a) 12
    (b) 8
    (c) 14
    (d) 15

    CTET 2016: Sample Paper

    Q5: Adolescents may experience
    (a) feeling of self-actualization
    (b) feeling of satiation about life
    (c) anxiety and concern about themselves
    (d) feeling of fear about sins committed in childhood.

    Q6: Vygotsky theory implies
    (a) child will learn best in the company of children having IQ lesser than his/her own.
    (b) collaborative problem solving
    (c) individual assignments to each student
    (d) after initial explanation, do not support a child in solving difficult questions

    Q7: Gifted students are
    (a) non-assertive of their needs
    (b) independent in their judgements
    (c) independent of teachers
    (d) introvert in nature

    Q8: Assessment for learning takes into account the following except
    (a) mistake of students
    (b) learning styles of students
    (c) strengths of students
    (d) needs of students

    Q9: Which one of the following is an example of a fine motor skill?
    (a) climbing
    (b) hopping
    (c) running
    (d) writing

    Q10: Which would be the best theme to start with in a nursery class?
    (a) My best friend
    (b) My neighbourhood
    (c) My school
    (d) My family

     

    CTET Child Development & Pedagogy Practice Questions with Explanation

    Answers

    1: (d)

    2: (b)

    3: (b)

    4: (a)

    5: (a)

    6: (b)

    7: (b)

    8: (a)

    9: (d)

    10: (d)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF