CTET 2016: Sample Paper

Feb 4, 2016 15:02 IST

    Child psychology is an important branch of psychology which focuses on the mind and behaviour of children from parental development through adolescence. Child psychology deals not only with the growth of children physically, but also with their mental, emotional and social development as well. Today, psychologists recognize that child psychology is unique and complex, but many differ in terms of the unique perspective they take when approaching development. Development is a process of internal and external growth of a child and the emergence or differentiation of his capabilities. It could also be understood as the function of maturity and his interaction with the environment. There may be various aspects of development like physical, mental, emotional, language, ethical etc.

    It is suggested that candidates should focus on Pedagogy sail through. Child Development and Pedagogy and pedagogy of various sections together comprise of 60% of weightage of Paper 1 and 53% of Paper 2. Therefore, concentrate on the pedagogy part well to score well in CTET.

    Keeping the importance of Child Development and Pedagogy in mind, the present article presents some sample questions on the topics.

    Sample questions

    1.Students success mainly depends on-
    (a)The use of good text book
    (b)The care taken by parents
    (c)The teaching –learning process in the class room
    (d)The discipline imposed in the school
    Ans: c

    2.Vygotsky theory implies-
    (a) Child will learn best in the company of children heaving Iq lesser then his/ her own
    (b)Collaborating problem solving
    (c)Individual assignment to each student
    (d)After initial explanation do not support a child in solving difficult question
    Ans: b

    3.‘Development of concepts’ is mainly a part of
    (a) social development
    (b) intellectual development
    (c) economical development
    (d) emotional development
    Ans: b

    4. According to Piaget theory, during the first stage of development, a child learns best by
    (a) the senses
    (b) using objects
    (c) thinking in an abstractly fashion
    (d) knowledge of language
    Ans: a

    5. The primary goal of assessment should be
    (a) to point out the errors of students
     b) to measure the achievement of students
    (c) to decide whether a student be promoted to the next class
    (d) to diagnose and remedy gaps in learning
    Ans: d

    6.The Child Labour Prohibition Act (1986) prohibits
    (a) all types of child labour upto 14 years of age of child
    (b) child labour in risky conditions
    (c) child labour upto 20 years of age of child during school hours only
    (d) child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers
    Ans: a

    7.  Learning is not effective without:
    a. Hard Work
     b. Discipline
    c. Motivation
    d. Self-study
    Ans: d

    8.Individual learners differ in
    (a) principles of development
    (b) rate of growth and development
    (c) sequence of growth development
    (d) general capability for development
    Ans: b

    9. The focus of Constructivism as a theory is on:
    (a) the role of imitation
    (b) the role of the learner in constructing his view of the world
    (c) memorising information and testing through recall
    (d) the role of the teacher
    Ans: b

    9. ‘Development of concepts’ is mainly a part of
    (a) social development
    (b) intellectual development
    (c) economic development
    (d) emotional development
    Ans: b

    10. The consequence of Creative answers is:
    (a) satisfaction
    (b) content-based questions
    (c) open-ended questions
    (d) a highly discipline
    Ans: c

    The analysis of last year question papers show that a large number of question in pedagogy part are easy or moderate, but few are having toughness level high. These may be tough for a category of students who are not familiar with the subject (especially for science and mathematics students). But, as it is already mentioned that pedagogy covers more than 50 % of both papers, so, one has to take care of this part seriously. I hope these notes and sample questions will help students to judge the pattern of the course.

    CTET February 2016: Quiz Set -2

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF