1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Environment and Ecology Quiz for IAS Preparation: Modern Agriculture

Aug 17, 2017 18:44 IST
    Environment and Ecology Quiz for IAS Preparation Modern Agriculture
    Environment and Ecology Quiz for IAS Preparation Modern Agriculture

    In IAS Exam, the significance of Environment and Ecology has become larger in the last few years. A steady practice of Environment and Ecology quiz is must require in order to get maximum marks in IAS Prelims. The given environment and Ecology quizzes have been prepared as per the requirement of UPSC IAS Exam.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Consider the following statements regarding the Green Revolution:
    1. It was to substantial increase in grain yield obtained by plant breeders by developing new crop varieties.
    2. The high yielding varieties (HYVs) of wheat and rice have been the key elements in the green revolution.
    3. It was in March 1968 that the director of the US Agency for International Development (USAID), William Gand, first used the phrase “green revolution”, to describe the great gains in yields of rice, wheat, maize and other crops through the use of high yielding varieties (HYVs).

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The term “Green revolution” refers to a substantial increase in grain yield obtained by plant breeders by developing new crop varieties. The high yielding varieties (HYVs) of wheat and rice have been the key elements in the green revolution. It was in March 1968 that the director of the US Agency for International Development (USAID), William Gand, first used the phrase “green revolution”, to describe the great gains in yields of rice, wheat, maize and other crops through the use of high yielding varieties (HYVs). Specifically, the term “green revolution” refers to wheat and rice but some agricultural scientists even include maize, soyabean and sugarcane were spectacular gains in yield have occurred.

    IAS Prelims Exam: Environment and Ecology Questions: Conservation of Soil and Land

    2. Through extensive wheat breeding programmes carried out during 1970-80, new amber seeded, high yielding dwarf wheat varieties were developed. Which of the following important high yielding varieties of wheat were released?
    a. Kalyan Sona
    b. Sharbati
    c. Sonara
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The average national yield of wheat has remained at 800 kg/ha which was very low as compared to the wheat yields of agriculturally advanced countries. MS Swaminathan former
    Director General of ICAR (Indian Council of Agricultural Research) made a theoretical analysis of the factors responsible for the yield stagnation as well as instability in crop production. He stressed the need for reorientation of the entire breeding programme as the very morphological and physiological structure of tall varieties prevented any type of breakthrough in the yield.

    Through extensive wheat breeding programmes carried out during 1970-80, new amber seeded, high yielding dwarf wheat varieties were developed. The important high yielding varieties include ‘Kalyan Sona’, ‘Sharbati, Sonara’, ‘Sonalika’ were released. These varieties responded favourably to fertilizer and irrigation.

    3. Which of the following fertilizers are responsible for plant growth and essential for food production?
    a. Nitrogenous fertilizers
    b. Phosphate fertilizers
    c. Potassium fertilizers
    d. All of the above

    Answer: a

    Explanation:

    Fertilizers are substances that are generally applied to soil to promote healthy growth of plants. Fertilizers restore the lost plant nutrients in the soil. Farmers use both organic fertilizers produced from plant and animal wastes as well as commercial chemical fertilizers produced from various inorganic compounds.

    Nitrogenous fertilizers promote plant growth and are essential for food production. But they should be used judiciously. Inefficient absorption by crops and wasteful application of fertilizers are the main causes of environmental pollution. The unused fertilizers then enter the surface water (rivers, lakes, ponds) and ground water. Fertilizers cause environmental pollution when used indiscriminately and cost us money.

    IAS Prelims Exam: Environment and Ecology NIOS Questions: BIODIVERSITY CONSERVATION

    4. Consider the following statements regarding the organic fertilizers:
    1. Organic fertilizers or manure or compost are environments friendly as it does not cause any type of pollution either to the soil or to water.
    2. An organic fertilizer enriches the soil with nutrients and improves the overall quality of the soil like soil texture, soil aeration and water holding capacity.

    Which of the following statements is true?
    a. Only 1
    b. 1 and 2
    c. Only 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    Organic fertilizer is produced from plants and animal waste matter by biological degradation by microorganisms. This is known as manure or compost and is produced from cattle dung and other animal wastes or from fallen leaves, twigs and other vegetable wastes by biodegradation by microorganisms. Organic fertilizers or manure or compost are environments friendly as it does not cause any type of pollution either to the soil or to water. An organic fertilizer enriches the soil with nutrients and improves the overall quality of the soil like soil texture, soil aeration and water holding capacity.

    5. The highest level of DDT in the found in the body of tissues of people living in which of the following cities of India?
    a. Kolkata
    b. Delhi
    c. Chennai
    d. Chandigarh

    Answer: b

    Explanation:

    Pesticides are chemicals which have been developed to kill or control organisms called pests which are unwanted by man, especially in agriculture.

    Modern pesticides increase food supplies, increase profits for farmers and are safe if used properly. Pesticides control most pests quickly and have a long shelf life and are easily shipped and applied. When genetic resistance occurs farmers can use stronger doses or switch to other pesticides. Pesticides, when used in the approved regulatory manner, pose no risk to either farm workers or consumers. The level of DDT (chlorinated hydrocarbon) in the body of tissues of people living in New Delhi is the highest in the world.

    6. Indian poultry birds provide good quality meat but produce small sized eggs. Which of the following in not an example of Indian poultry breed?
    a. Aseel
    b. Chittagong
    c. Cornish
    d. Busra

    Answer: c

    Explanation:

    Poultry farming is a term used for rearing and keeping of birds such as fowl, duck and hen for egg and meat. Poultry farming has become popular because this is comparatively easy to start and maintain. It gives quick return within one to six month of investments, is easily manageable and required less space and labour. Poultry birds and their eggs are a rich sources of nutrients.

    Indian poultry birds provide good quality meat but produce small sized eggs. They have natural immunity against common diseases as compared to exotic varieties bred abroad. Common exotic birds are Leg horn, Rhode Island Red, Cornish. Common Indian breeds are Aseel, Chittagong, Busra.

    7. Which of the following statement is incorrect regarding the Mushroom culture?
    a. Mushroom culture has become a lucrative method of earning money as well as it provides a nutritious food supplement.
    b. Mushrooms are kind of fungus which appears as white tiny balls consisting of a short stem and a cap which opens like an umbrella later.
    c. Mushrooms are rich in chlorophyll and grow on organic matter or waste materials from farms or factories, useless by-products can be recycled as a medium to grow mushrooms for human consumption.
    d. Mushrooms are a good source of high-quality proteins and are rich in vitamins and minerals.

    Answer: c

    Explanation:

    Mushroom culture has become a lucrative method of earning money as well as it provides a nutritious food supplement. Mushrooms are kind of fungus which appears as white tiny balls consisting of a short stem and a cap which opens like an umbrella later. They lack chlorophyll and grow on organic matter or waste materials from farms or factories, useless by-products can be recycled as a medium to grow mushrooms for human consumption. Out of a large number of mushroom species, only some are edible. Some of the edible ones found in India are white button mushroom (Agaricus bisporus), paddy straw mushroom and oyster mushroom.

    Mushrooms are a good source of high-quality proteins and are rich in vitamins and minerals. Like fruits and vegetables, mushrooms are perishables and require a great deal of attention during storage, marketing and processing.

    Environment and Ecology Quiz for IAS Preparation - Global Warming

    8. Holstein–Friesian is a cattle breed of which of the following countries?
    a. USA
    b. Holland
    c. Switzerland
    d. Canada

    Answer: b

    Explanation:

    In the last few years, milk production in our country has improved in recent years because of improved breeds of cattle and better feeds. Some important indigenous breeds of cows are – Sahiwal, Gir, Tharparkar, and Red Sindhi. High milk yielding cows in India developed through cross breeding with exotic (foreign breeds) breeds to produce high milk yielding Jersey, Karan and Swiss (Brown Swiss and Sahiwal), Karan and Fries, (Tharparkar and Holstein) Frieswal (Friesian and Sahiwal), Holstein –Friesian.

    • Jersey is a breed of the Island of Jersey, USA

    • Brown Swiss is an original breed from Switzerland

    • Holstein –Friesian is a breed of Holland

    • Some important Indian breeds of buffaloes are Murrah, Mehsana, Surti and Jaffarabadi

    9. Consider the following statements regarding the aquaculture:
    1. Aquaculture offers a potential solution to the depleted ocean fisheries as well as meeting the demand for sea food.
    2. Aquaculture is the farming of aquatic organisms including fish, molluscs, crustaceans and aquatic plants.
    3. Aquaculture or fish farming involves cultivating fish in a controlled environment (coastal or inland pond, lake, and reservoir) and harvesting them when they reach the desired size.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Aquaculture offers a potential solution to the depleted ocean fisheries as well as meeting the demand for sea food.  Aquaculture is the farming of aquatic organisms including fish, molluscs, crustaceans and aquatic plants. Basically, aquaculture or fish farming involves cultivating fish in a controlled environment (coastal or inland pond, lake, and reservoir) and harvesting them when they reach the desired size. Aquaculture provides a protein rich diversified diet for people.

    It is a fastest growing sector of world food economy and increasing by 10% per year. The vast majority of aquaculture takes place in Asia. However, China is the world leader in this field.

    Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF