Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Economic Survey 2015-16 Questions: Mother and Child Schemes

Mar 14, 2016 17:55 IST

    In the Civil Services IAS Exam, the questions of GS Indian Economy play a crucial role for the aspirants to crack the IAS Exam. In the past few years the relevance of questions based on Indian Economy has been increased in IAS Prelims Exam while there is always a greater possibility of asking many more questions. So, an aspirant should have to be prepared for such questions based on Indian Economy.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions based on the fifth chapter of Economic Survey 2015-16: Mother and Child

    Q1. Consider the following statements regarding the features of Deen Dayal Uphadyay Grameen Kaushal Yojna (DDUGKY):

    I.    Market-led, placement-linked training programme for rural youth undertaken in a PPP mode.
    II.    Mandatory assured placement to 75% of the trained candidates.  
    III.    Social inclusion of candidates through mandatory coverage of socially disadvantaged groups, i.e. for SC/ST-50%, Minorities- 15%, and Women 33%).

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    Rand it—Deen -Dayal Upadhyaya-Grameen Kaushalya Yojana (DDUGKY) is a Placement Linked Skill Development scheme for rural poor youth. This initiative is part of the National Rural Livelihood Mission (NRLM). DDU-GKY has its origin in the wage employment linked ‘Special Projects’ for skilling component of the Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY), which was subsequently renamed as Aajeevika Skills when SGSY was converted as NRLM. The Placement Linked Skills scheme, Aajeevika Skills, has been recently been further revamped in terms or announcement of Antoydaya Divas on 25th September 2014 as Pandit Deen Dayal Upadhayaya Grameen Kaushalya Yojana (DDUGKY)). The skilling program for rural youth has now been refocused and repritorized to build the capacity of rural poor youth to address the needs of global skill requirements.

    Q2. Consider the following statements regarding the funding of DDUGKY:
    I.    Deen Dayal Upadhyaya-Grameen Kaushalya Yojana (DDUGKY) is a Centrally Sponsored Scheme (CCS) follows the funding- for all States (excluding North-east States) - 75% by Central Government and 25% by State Government.
    II.    North-east States-90% by Central Government 10% by State Government.
    III.    DU-GKY provides funding support for placement linked skilling projects ranging from Rs. 25,696 per person to over Rs. 1 lakh, depending on the duration of the project and whether the project is residential or non-residential.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    DDUGKY provides funding support for placement linked skilling projects ranging from Rs. 25,696 per person to over Rs. 1 lakh, depending on the duration of the project and whether the project is residential or non-residential. DDUGKY funds projects of different duration, from three months, to six, nine and twelve months. Funding components include support for training costs, boarding and lodging (residential programmes), transportation costs, post-placement support costs, career progression and retention support costs.

    Q3. Consider the following statements regarding the facts about National Food Security Act (NFSA) 2013:

    I.    Pregnant women and lactating mothers and children are entitled to get meals under the prescribed nutrition by MDM and ICDS and the age group would be 6 months to 14 years.
    II.    NFSA 2013 will provide high nutrition food to the age group 14 years.
    III.    Pregnant women and lactating mothers will be entitled to get maternity benefit of not less than Rs. 50,000.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: A

    Explanation:
    This program presents a promising opportunity to help improve nutrition during pregnancy, a problem which affects both urban and rural women, and the middle-class and the poor. Pregnant women and lactating mothers and children are entitled to get meals under the prescribed nutrition by MDM and ICDS. The age group would be 6 months to 14 years. NFSA 2013 will provide high nutrition food to the age group of 6 years. Pregnant women and lactating mothers will be entitled to get maternity benefit of not less than Rs. 6,000.

    Q4. Consider the following statements regarding Swachh Bharat Mission:
    I.    The main goal of the programme is a clean India with all gram panchayats being open defecation free by 2019.
    II.    The scheme aims to stop open defecation through construction of IHHL (individual household latrines), cluster toilets and community toilets (especially through PPP model).
    III.    Solid and liquid waste management also forms an important component of the programme.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    The main goal of the Swachh Bharat Abhiyan is to clean India with all gram panchayats being open defecation free by 2019. The SBA (Urban) will last a span of five years and cover 4,041 statutory towns. The earlier mission on sanitation, Nirmal Bharat Abhiyan, has been restructured into Swachh Bharat Abhiyan (Rural). The urban component of SBA has been implemented by the Ministry of Urban Development, and similarly the rural component by the Ministry of Drinking Water and Sanitation. The total expenditure of Rs. 62,009 crores with Rs. 14,623 coming from the Centre has been allocated. The scheme aims to stop open defecation through construction of IHHL (individual household latrines), cluster toilets and community toilets (especially through PPP mode). In this programme, the Solid and liquid waste management have also been considered as the important component of the programme. Major thrust of the scheme is being given to information, education and communication of importance of cleanliness.

    Q5: Considered the following statements regarding United Nation’s Sustainable Development Goals:
    I.    The United Nations on 25 September 2015, has adopted the resolution on “Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“, which has 169 targets in 17 goals called Sustainable Development Goals.
    II.    The Sustainable Development goals are legally non-binding and have succeeded the eight MDGs, which were adopted in 2010 for fifteen years in Rio 20+ summit.
    III.    Sustainable Development Goals (SDGs) outline broader sustainability agenda dealing with ‘five Ps’ people, planet, prosperity, peace, and partnership.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: C

    Explanation:
    The United Nations on 25 September 2015, has adopted the resolution on “Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“, which has 169 targets in 17 goals called Sustainable Development Goals. The Sustainable Development goals are legally non-binding and have succeeded the eight MDGs, which were adopted in 2000 for fifteen years in Rio 20+ summit. Sustainable Development Goals (SDGs) outline broader sustainability agenda dealing with ‘five Ps’ people, planet, prosperity, peace, and partnership.

    Q6. Consider the following statements regarding Millennium Development Goals:
    I.    The MDGs posses eight goals in the areas of poverty alleviation, education, gender equality and empowerment of women, child and maternal health, reducing HIV/AIDS and communicable diseases, environmental sustainability and building a global partnership for development.
    II.    One of the goals is to end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture.
    III.    The most important aspects of the MDGs was that for more than a decade period, they remained in focus of not only global policy debates but also national policy planning in all countries.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    The MDGs posses eight goals in the areas of poverty alleviation, education, gender equality and empowerment of women, child and maternal health, environmental sustainability, reducing HIV/AIDS and communicable diseases, and building a global partnership for development. Its aim to end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture. The most important aspects of the MDGs was that for more than a decade period, they remained in focus of not only global policy debates but also national policy planning in all countries.

    Q7. Consider the following statements regarding Janani Suraksha Yojana (JSY):
    I.    Janani Suraksha Yojana (JSY) is a safe motherhood intervention under the National Rural Health Mission (NRHM) being implemented with the objective of reducing maternal and neo-natal mortality by promoting institutional delivery among the poor pregnant women.
    II.    The Yojana, launched on 12th April 2005, is being implemented in all states and UTs with special focus on low performing states.
    III.    JSY is a 70 % centrally and remaining by state sponsored scheme and it integrates cash assistance with delivery and post-delivery care.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: B

    Explanation:
    Janani Suraksha Yojana (JSY) is a safe motherhood intervention under the National Rural Health Mission (NRHM) being implemented with the objective of reducing maternal and neo-natal mortality by promoting institutional delivery among the poor pregnant women. The Yojana, launched on 12th April 2005, is being implemented in all states and UTs with special focus on low performing states. JSY is a 100 % centrally sponsored scheme and it integrates cash assistance with delivery and post-delivery care. The success of the scheme is be determined by the increase in institutional delivery among the poor families.

    Q8. Which among the following roles is not belongs to ASHA?
    A.    To identify the girl child as a beneficiary of the scheme and report or facilitate registration for ANC
    B.    To assist the pregnant woman to obtain necessary certifications wherever necessary,
    C.    To provide and / or help the women in receiving at least three ANC checkups including TT injections, IFA tablets
    D.    To identify a functional Government health centre or an accredited private health institution for referral and delivery

    Answer: A

    Explanation:
    The Asha as well as AWW like activists become the effective link between Government and poor women in this programme. Role of ASHA or other link health worker associated with JSY would be to: To identify pregnant woman as a beneficiary of the scheme and report or facilitate registration for ANC.

    Q9. The UN’s Sustainable Development Goals commit to ending open defecation worldwide by the year
    A.    2020
    B.    2025
    C.    2030
    D.    2050

    Answer: C

    Explanation:
    UN’s Sustainable Development Goals commit to ending open defecation worldwide by 2030. The success of these goals will naturally depend largely on the pace of reduction in open defecation in rural India, because this is where most people who defecate in the open live.

    Q10. Consider the following statements regarding the Integrated Child Development Scheme (ICDS):
    I.    The Integrated Child Development Scheme (ICDS) comes under the purview of the Ministry of Women and Child Development (MWCD).
    II.    According to the recent report released by MWCD the ICDS which was launched in 1975 has been working diligently to eliminate hazards to child health and development.
    III.    Under the scheme the integrated package of services include supplementary nutrition, immunization, medical check-ups, recommendation services, pre-school non-formal education and nutrition & health awareness.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    The ICDS scheme aims at providing an integrated package of services. The purpose of providing these services as a package is because each of these issues is dependent on the other. In order to ensure that the overall care and education of the child is addressed the MWCD envisions the scheme as a complete parcel of provisions. The structure of ICDS is that it is a centrally funded scheme implemented through the States and Union Territories. Originally, financially it was 100% backed by the central government, except the supplementary nutrition, which must be provided by the State's resources.

    Click here for GS Economy Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF