Search

IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: DRAINAGE SYSTEM

For the aspirants of IAS Prelims Exam, here, we have provide Multiple Choice Questions of Indian Physical Geography which will help aspirants to gain strength during their Preparation of IAS Prelims Exam 2016

Apr 8, 2016 15:45 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

In terms of the questions asked in IAS Prelims Exam, the subject Geography is one of the most important subjects of UPSC IAS syllabus. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Aspirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam

During the Preparations IAS Prelims Exam, the aspirants required to test their level of Preparation. To go through the sets of Multiple Choice Questions of any subject is considered as one of the best ways to assess your own level of preparation for IAS Exam. Here, we have provided such MCQs for the IAS Exam aspirants to assess their own level of preparation.

1. Which of the following is/are principal watersheds in India?
1. Deccan Plateau
2. Himalayan Ranges
3. Western Ghats
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: c
Explanation:
A watershed is a basin-like landform defined by highpoints and ridgelines that descend into lower elevations and stream valleys. All the important rivers of India have their sources at any of the three principal watersheds: Chotanagpur plateau and Vindhya and Satpura ranges in central India, the Himalaya and the Karakoram mountain ranges, Western Ghats or Sahyadri in western India


2. Consider the following statements
1. Drainage pattern of rivers of North India plains are dendritic pattern.
2. Rivers of originating from Amarkantak plateau flows in all directions forming radial drainage pattern.
Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c
Explanation: 
The drainage pattern resembling the branches of a tree is known as “dendritic” the examples of which are the rivers of northern plain. (ii) When the rivers originate from a hill and flow in all directions, the drainage pattern is known as ‘radial’. The rivers originating from the Amarkantak range present a good example of it.  Rivers like Narmada, Son and Mahanadi originating from Amarkantak Hills flow in different directions and are good examples of radial pattern. Radial drainage patterns are also found/in the Girnar Hills (Kathiwar, Gujarat), and Mikir Hills of Assam. The old folded mountains of the Singhbhum (Chotanagpur Plateau) have a drainage of trellis pattern.

3. Which of the following is/are the ares of inland drainage in India?
1. Northern portions of Aravalli range
2. Portions of Ladakh
3. Barren areas of Thar desert.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation:
Northern portions of the Aravalli range, portions of Ladakh, and the barren areas of the Thar Desert have inland drainage. Inland drainage is that drainage in which rivers do not reach an ocean or sea but empty their waters in a lake or an inland sea. Main Characteristics of Inland Drainage: i. In inland drainage streams join lakes or inland seas. ii. They are fed by rainy water. ii. During rains they experience flash floods. iv. During dry season they get dried up. v. Less than 10 per cent of the inland drainage is formed by the inland drainage of Rajasthan desert, Aksai chin of Jammu and Kashmir.

4. Which of the following statements is/are true?
1. Flow of water through well defined channels is called catchment area.
2. Area drained by a river and its tributaries is called drainage basin.
3. Boundary line separating one drainage basin from the other is known as water shed.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: c
Explanation:
The flow of water through well-defined channels is known as ‘drainage’ and the network of such channels is called a ‘drainage system’. A river drains the water collected from a specific area, which is called its ‘catchment area’. An area drained by a river and its tributaries is called a drainage basin. The boundary line separating one drainage basin from the other is known as the watershed

5. With reference to river basins, which of the following is/are true?

1. They are catchments of large rivers and small rivulets.
2. River basins are sometimes small in area like watershed.
3. A river basin always remains connected with its entire area, such that impact in one part of basin is felt in other part.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 3
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: a
Explanation:
The catchments of large rivers are called river basins while those of small rivulets and rills are often referred to as watersheds. There is, however, a slight difference between a river basin and a watershed. Watersheds are small in area while the basins cover larger areas. River basins and watersheds are marked by unity. What happens in one part of the basin or watershed directly affects the other parts and the unit as a whole.

6. Which of the following is/are major river basins?
1. Meghna
2. Mahi
3. Barak
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: c
Explanation:
Major river basins with more than 20,000 sq. km of catchment area. It includes 14 drainage basins such as the Ganga, the Brahmaputra, the Krishna, the Tapi, the Narmada, the Mahi, the Pennar, the Sabarmati, the Barak, etc. Medium river basins with catchment area between 2,000-20,000 sq. km  incorporating 44 river basins such as the Kalindi, the Periyar, the Meghna, etc. Minor river basins with catchment area of less than 2,000 sq. Km include fairly good number of rivers flowing in the area of low rainfall.

7. Which of the following is/are the rivers of western coastal region from Konkan to Malabar coast?

1. Dhandhar
2. Sharavati
3. Sabarmati
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation:
The Rivers Sabarmati, Narbada and Taptl, Mahi, Dhandhar flow through konkan coast. The Southern part of the coast from Goa to Kanya Kumari is called Malabar Coast. This part of the coast is not as rocky as the Konkan Coast. Kalinadi Sharavati, Bharathapuzha, Periyar River are some of the rivers flowing through Malabar Coast.

8. Which of the following is/are true about Himalayan drainage system?
1.  Delhi ridge acts as water divide between Indus and Brahmaputra drainage system.
2. Malda gap acts as water divide between Indus and Ganga system.
3. Himalayan rivers are perennial because they are fed by melting of snow and precipitation.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation:
The Potwar Plateau (Delhi Ridge), which acted as the water divide between the Indus and Ganga drainage systems. Likewise, the down thrusting of the Malda gap area between the Rajmahal hills and the Meghalaya plateau during the mid-pleistocene period diverted the Ganga and the Brahmaputra systems to flow towards the Bay of Bengal.

9. Consider the following statements
1. Peninsulars rivers are characterised by absence of meanders.
2. Rivers belonging to Ganga river system have Himalayan origin.
Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation:
  In the Himalayan reaches, the course of these rivers is highly tortuous, but over the plains they display a strong meandering tendency and shift their courses frequently. The Chambal, the Sind, the Betwa and the Ken which belongs to Ganga river system originates from the peninsular plateau.

10. Consider the following statements
1. Mahanadi rises in Madhya Pradesh and more than 50% of its drainage basin lies in Madhya Pradesh and Chhattisgarh.
2. Godavari originates in Maharashtra and also runs through states of Jharkhand and Chhattisgarh.
Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: d
Explanation: 
The Godavari is the largest peninsular river system. It is also called the Dakshin Ganga. It rises in the Nasik district of Maharashtra and discharges its water into the Bay of Bengal. Its tributaries run through the states of Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Orissa and Andhra Pradesh. The Mahanadi rises near Sihawa in Raipur district of Chhattisgarh and runs through Orissa to discharge its water into the Bay of Bengal.


11. Which of the following is/are tributaries of Godavari?
1. Penganga
2. Tungabhadra
3. Bhima
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: a
Explanation:
The Godavari is subjected to heavy floods in its lower reaches to the south of  Polavaram, where it forms a picturesque gorge. It is navigable only in the deltaic stretch. The river after Rajamundri splits into several branches forming a large delta.

12. Which of the following is/are ture about Krishna River?
1. It originates in Mahabaleshwar in Sahyadri.
2. Majority of its catchment area lies in Karnataka.
3. Koyna and Bhima are major tributaries.
Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3
Answer: d
Explanation:
The Krishna is the second largest east flowing Peninsular River which rises near Mahabaleshwar in Sahyadri. The Koyna, the Tungbhadra and the Bhima are its major tributaries. Of the total catchment area of the Krishna, 27 per cent lies in Maharashtra, 44 per cent in Karnataka and 29 per cent in Andhra Pradesh.

Click here for the Geography Study Material

Related Stories