1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: STRUCTURE AND PHYSIOGRAPHY

Apr 1, 2016 17:59 IST

    For the Civil Services IAS Exam Geography has vast and it covers most sections of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Aspirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam

    Q1. Consider the following statements
    1. Chotanagpur plateau extends into North eastern parts of India.
    2. Karbi Anglong and the Meghalaya Plateau in the northeast are extensions of Peninsular block.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: 
    The Karbi Anglong and the Meghalaya Plateau in the northeast and Rajasthan in the west are also extensions of this block. The north eastern parts are separated by the Malda fault in West Bengal from the Chotanagpur plateau.

    Q2. Consider the following statements
    1. Entire peninsular block is very rigid block since Cambrian period.
    2. Peninsular part of India is majorly composed of granite and gneisses.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:
      The Peninsula is formed essentially by a great complex of very ancient gneisses and
    granites, which constitutes a major part of it. Since the Cambrian period, the Peninsula has
    been standing like a rigid block with the exception of some of its western coast which is submerged beneath the sea and some other parts changed due to tectonic activity without affecting the original basement.

    Q3. Which of the following is/are examples of block faulting in peninsular block?
    1. Rift valley of Narmada
    2. Rift valley of Tapti
    3. Rift valley of Mahanadi

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    As a part of the Indo-Australian Plate, peninsular block  has been subjected to various vertical movements and block faulting. The rift valleys of the Narmada, the Tapi and the Mahanadi and the Satpura block mountains are some examples of it.

    Q4. Which of the following is/are residual mountains of peninsular block?
    1. Velliconda hills
    2. Aravalli hills
    3. satpura Range

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    Satpura range and Western ghats are block mountains. The Peninsula mostly consists of relict and residual mountains like the Aravali hills, the Nallamala hills, the Javadi hills, the Veliconda hills, the Palkonda range and the Mahendragiri hills, etc.

    Q5. Which of the following is/are features of Himalayas?
    1. Weak and flexible geological structure
    2. Interplay of exogenic and endogenic forces
    3. Tectonic in origin

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    The Himalayas along with other Peninsular mountains are young, weak and flexible in their geological structure unlike the rigid and stable Peninsular Block. Consequently, they are still subjected to the interplay of exogenic and endogenic forces, resulting in the development of faults, folds and thrust plains. These mountains are tectonic in origin, dissected by fast-flowing rivers which are in their youthful stage.

    Q6. Which of the following indicate youthful stage of Himalayan Rivers?
    1.  V-shaped valleys
    2. Rapids
    3. Faults and folds

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    Various landforms like gorges, V-shaped valleys, rapids, waterfalls, etc. are indicative of  youth stage of Himalayan rivers.

    Q7. Consider the following statements
    1. Indus, the Ganga and the Brahmaputra plain  was a geo-synclinal depression reached   maximum development during Himalayan  mountain formation.
    2. Relief and physiography of India is Greatly influenced by geological and geomorphological process active in peninsular block.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: 
    The third geological division of India comprises the plains formed by the river
    Indus, the Ganga  and the Brahmaputra. Originally, it was a geo-synclinal depression which attained its maximum development during the third phase of the Himalayan mountain formation approximately about 64 million years ago. The relief and physiography of India has been greatly influenced by the geological and geomorphological processes active in the Indian subcontinent.

    Q8. Which of the following is/are physical features of North part of India?
    1. Rugged topography
    2. Deep Gorges
    3. Varied peaks

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    The land of India is characterised by great diversity in its physical features. The north has a vast expanse of rugged topography consisting of a series of mountain ranges with varied peaks, beautiful valleys and deep gorges.

    Q9. Which of the following is/are physical features of south part of India?
    1. Beautiful valleys
    2. Highly dissected plateaus
    3. Denuded rocks

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:
    The south part of India consists of stable table land with highly dissected plateaus, denuded rocks and  developed series of scarps. In between North India and South India two lies the vast north Indian plain.

    Q10. Consider the following statements
    1. Along with Northern plain, coastal plains also form one of the physiographic divisions of India.
    2. Islands of India does not form part of physiographic divisions of India.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: 
    Based on these macro variations, India can be divided into the following physiographic divisions: (i) The Northern and North eastern Mountains (ii) The Northern Plain (iii) The Peninsular Plateau (iv) The Indian Desert (v) The Coastal Plains  (vi) The Islands.

    Click here for the Geography Study Material

     

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF