1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO 2016, IBPS RRB & NABARD Asst. Exam: Cloze Test Quiz based on ‘The Hindu’

Sep 29, 2016 18:00 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Times of India, etc . Here the banking team of Jagranjosh is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Hindu’ (dated 28th September 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case

    The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, on Wednesday …1…  the ratification of the Paris climate agreement, to be ..2.. on October 2, birth anniversary of Mahatma Gandhi. The approval will ..3.. the global greenhouse gas emissions covered by countries that have ratified the agreement so far ..4.. 51.89 per cent. The Cabinet nod comes days after Mr. Modi ..5.. the decision at the recent BJP’s National Council meet in Kozhikode. The decision was ..6.. to India's earlier position that it will not be able to do so due to pending “domestic procedures”. While approving the ratification of the Paris agreement, the Cabinet also decided that India should declare that it will ..7.. its national laws, development agenda, and availability of means of implementation, ..8.. of global commitment to combating climate change, and predictable and affordable ..9.. to cleaner source of energy as the context in which the agreement is being ratified. The treaty will come ..10.. force as and when 55 countries, contributing to 55 per cent of total global emissions, ratify the agreement.

    1. Find out the right word

    1. Approved
    2. Apprised
    3. Activated
    4. Assisted
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the context of the passage, the Union Cabinet has approved the ratification of the climate change related agreement pending for authorization from it. This makes option (1) the right choice in the given context among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Formulated
    2. Formalized
    3. Formed
    4. Fortified
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the context of the passage, the Paris Climate Change Agreement is going to be formalized on October 2, 2016 and the same will come into force on that very day. This makes option (2) the right choice among the given options in the given context.

    3. Find out the right word

    1. Make
    2. Give
    3. Figure
    4. Take
    5. Toll

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, it is implied that the new move by India will take the percentage of greenhouse gas emissions by the signing countries of the treaty to more than 50 percent and closer to 55 percent which is required for the treaty to come into force. This makes option (4) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. To
    2. At
    3. Off
    4. In
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, the green house gas emissions by the signing countries after India ratifies the treaty will be more than 50 percent and more precisely, 51.89 percent. So, this new move will take the emissions level to that point and that makes option (1) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Dropped
    2. Announced
    3. Atoned
    4. Amused
    5. Amazed

    Solution: Option (2)

    Explanation: It is very much clear from the given context that the PM has announced the decision to ratify the climate change agreement and this is made on the occasion of National Council Meeting of BJP at Kozhikode. This makes option (2) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Commensurate
    2. Par
    3. Contrary
    4. Controversial
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: India has earlier decided to ratify the agreement only after the domestic issues are sorted out and therefore, this new decision is completely contrary to the earlier stand taken by the country. This makes option (3) the right choice among the given options in the given context.

    7. Find out the right word

    1. Amend
    2. Rectify
    3. Reason
    4. Treat
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explanation: Though India has decided to ratify the climate change agreement, there are conditions that the agreement is being signed keeping in view the global response to the agreement and Indian laws prevailing in the country. This makes option (4) the right choice among the given options since it makes it implied that India needs to treat its own laws properly and only on the basis of those laws, this agreement will come into force.

    8. Find out the right word

    1. Assessment
    2. Indictment
    3. Entice
    4. Peripheral
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: India has made it clear that it has passed the climate change agreement keeping in view the response of the global community towards the climate change agreement and how well every country is following its commitment. This makes option (1) the right choice among the given options since it makes it explicit that India will assess the contribution of the other countries and then only honour its side of the bargain.

    9. Find out the right word

    1. Attest
    2. Access
    3. Assess
    4. Amass
    5. Excess

    Solution: Option (2)

    Explanation: India has announced that it will take into account all the measures undertaken by the global community on the light of the climate change agreement. This also includes the access to safe and affordable energy for the world. This makes option (2) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. In
    2. Into
    3. Onto
    4. As
    5. Off

    Solution: Option (2)

    Explanation: As per the terms of the treaty, it will come into force only when at least 55 countries contributing 55 percent of the total global emissions sign the agreement. This makes option (2) the right choice among the given options in the given context.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF