1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MBA General Awareness for 15 April to 21 April week

Apr 21, 2017 09:20 IST

    The weekly GK quiz for MBA aspirants targets those aspects which are expected in exams such as MAT, XAT, IIFT, CMAT and other management entrances. For the current week of 15 April to 21 April 2017, the GK quiz comprise of questions from topics such as BRICS film fare festival, F1 Grand Prix, Times Magazine winner, new launches, and international days of the week.

    Take the test and check your GK awareness. The answer to each MCQ is given right after the question ends.

    1. Which of the following country will host 2017 BRICS Film Festival from June 23 to 27, 2017?

    a) Russia

    b) India

    c) China

    d) South Africa

    Answer: Option C  

    2. Which company has launched India’s first industrial-articulated robot and it goes by the name “BRABO”?

    GK Quiz for MBA, BRABO, TATA MOTORS BRABO

    a) Bajaj Auto

    b) Piaggio Vehicles

    c) Ashok Leyland

    d) Tata Motors

    Answer: Option

    3. Who among the following has bagged both the singles and doubles crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta?

    a) Gayatri Pullela

    b) Saina Nehwal

    c) P. V. Sindhu

    d) Pullela Gopichand

    Answer: Option A

    4. Who among the following has won Time magazine's readers' poll of the 100 most influential people in the world.

    a) Rodrigo Duterte

    b) Donald Trump

    c) Narendra Modi

    d) Valamidir Putin

    Answer: Option A

    5. Which international player has won Bahrain Grand Prix 2017?

    a) Lewis Hamilton

    b) Sebastian Vettel

    c) Michael Schumacher

    d) Alain Prost

    Answer: Option B

    6. Recently India's First Train With Glass Ceiling, LED Lights And Rotable Seats in 'Vistadome' Coaches has been launched by Union Railway Minister? Who is the current Railway Minister?

    a) Suresh Prabhu

    b) Venkaiah Naidu

    c) Arun Jaitley

    d) Sushma Swaraj

    Answer: Option A

    7. When is the International Day for Monuments and Sites observed globally by ICOMOS (International Council on Monuments and Sites)?  

    a) 15 April

    b) 10 April

    c) 11 April

    d) 18 April

    Answer: Option D

    8. Name the first Indian city whose railway station has been handed over to the private firm to be operated by it?

    a) Bhopal

    b) New Delhi

    c) Chennai

    d) Kanpur

    Answer: Option A

    9. Human Resource and Development Minister Prakash Javadekar recently launched ‘RUSA’ portal and mobile app in New Delhi. What is the full form of RUSA

    a) Rashtriya Uchchatar Shiksha Andolan

    b) Rashtriya Unmat Shiksha Abhiyan

    c) Rashtriya Uchchatar Shishu Abhiyan

    d) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

    Answer: Option D

    10. What was the age of the Italian woman ‘Emma Morano’ who recently died and was known to be last survivor of the 19th century?

    GK Quiz for MBA 2017, Emma Morano, last survivor of the 19th century

    a) 120 years

    b) 115 years

    c)  130 years

    d) 117 years

    Answer: Option D

    11. Who is the winner of 2017 Cartier women’s Initiative Award?

    a) Trupti Jain

    b) Angel Chang

    c) Namita Banka

    d) Komal Dadlani

    Answer: Option  A

    12. Which two countries share the joint military exercise by the name of Sagarmatha Friendship?

    a) India and Nepal

    b) Russia and Nepal

    c) China and Nepal

    d) None of the above

    Answer: Option C

    13. Which Indian state has recently launched 70th foundation day?

    a) Andhra Pradesh

    b) Himachal Pradesh

    c) Mizoram

    d) Uttar Pradesh

    Answer: Option B

    14. Who is the winner of the 2017 Singapore Open Men’s Singles title?

    a) B Sai Praneeth

    b) Pankaj Advani

    c) Clifton James

    d) None of the above

    Answer: Option A

    15. Name the progressive rock and jazz fusion guitar pioneer who passed away recently?

    a) John McLaughlin

    b) Allan Holdsworth

    c) Al Di Meola

    d) Pat Metheny

    Answer: Option A

    16. On which planet NASA researchers have found evidence of ingredients needed for a habitable environment?

    a) Uranus and Jupiter

    b) Saturn and Mercury

    c) Mars and Venus

    d) Saturn & Jupiter

    Answer: Option D

    17. From the off the coast of which country recently released Indian Dhow was hijacked?  

    a) Yemen

    b) Yugoslavia

    c) Columbia

    d) Maldives

    Answer: Option A

    18. Which state government has recently launched ‘unemployment allowance scheme’?

    a) Jammu and Kashmir

    b) Himachal Pradesh

    c) Bihar

    d) Gujarat

    Answer: Option B

    19. Which Indian state’s government has decided to provide pension to former circus artistes?

    a) Tamil Nadu

    b) Karnataka

    c) Kerala

    d) Madhya Pradesh

    Answer: Option C

    20. Which global organization release the report  called ‘Globalisation Backlash’?

    a) International Monetary Fund

    b) World Bank

    c) United Nations 

    d) International Court of Justice

    Answer: Option B

    21. Which country has said that it was willing to work with all parties to achieve denuclearisation and stability on the Korean Peninsula?

    a) Japan

    b) Philippines

    c) Indonesia

    d) China

    Answer: Option D  

    22. Girish Chandra Saxena who passed away recently was the governor of which state?

    a) Jammu & Kashmir

    b) Bihar

    c) Odisha

    d) West Bengal

    Answer: Option A

    23. Where is Koradi thermal power station located?

    a) Uttar Pradesh

    b) Gujarat

    c) Maharashtra

    d) Tamil Nadu

    Answer: Option C

    24. What was the theme of World Hemophilia Day that was celebrated across the world on 17 April 2017?

    a) Treatment for All, The Vision of All

    b) Hear Their Voices

    c) Together, We Care

    d) Improve Your Life

    Answer: Option B

    25. Name the historian who was recently conferred with Dr Paduru Gururaja Bhat Award 2017?

    a) Romila Thapar

    b) A V Narasimha Murthy

    c) Bipan Chandra

    d) Irfan Habib

    Answer: Option B

    26. Name the officer of Indian Railway Accounts Service (IRAS) of 1980 batch appointed as the Financial Commissioner of Railways?

    a) B N Mohapatra

    b) Mahavir S Chauhan

    c) Emma Martina Luigia Morano

    d) Narasimha Murthy

    Answer: Option A

    27. On which international day UN is going to issue special stamps?  

    a) International Day of Yoga

    b) World Laughter Day

    c) International Day of Happiness

    d) International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade

    Answer: Option A

    28. Which company has recently launched Food delivery and home services app ‘Aero’?

    a) Google

    b) IBM

    c) Microsoft

    d) Zomato

    Answer: Option A

    29. Name the former Indian cricketer has been named as one of the commentators for the upcoming Champions trophy?

    a) Saurav Ganguly

    b) Irfan Pathan

    c) Ajay Jadeja

    d) Kapil Dev

    Answer: Option A

    30. Which country has abolished its 457 Visa programme which is used largely by Indians?

    a) Austria

    b) USA

    c)  Russia

    d) Australia

    Answer: Option D

    For more updates on the General Awareness keep visiting jagranjosh.com

    Register with us on the page, to receive weekly general knowledge quizzes and maintain pace with your MBA Entrance exam preperation!

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF