1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MH-CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set-3

Aug 9, 2018 16:13 IST
    MH CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set 3
    MH CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set 3

    1. Ram wants to utilise his unused field and plan to plant some trees, he plant 88 guava trees, 132 papaya trees and 220 sugarcane trees in equal rows (in terms of number of trees). Also, he wants to make distinct rows of trees (i.e. only one type of tree in one row).Calculate the minimum number of rows?

    a) 4

    b) 10

    c) 7

    d) 9

    e) None of these

    2. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and 15 as remainder. What is the smaller number?

    a) 290

    b) 270

    c) 320

    d) 340

    e) None of these

    3.

    4. In XYZ ltd., the average salary of the entire staff is 6400 per month. The average salary of managers is 13,600 and that of executives is Rs.4000 per month. If the total number of managers is 10, then find the number of executive in the organisation.

    a)20

    b)35

    c) 39

    d) 30

    None of these

    5. A cubical block of metal weighs 8 kilogram. How much will another cube of the same metal weigh if its sides are twice as long?

     a) 64

     b) 48

     c) 56

     d) None of these

     e) Cannot be determined.

    6. If a dice is thrown twice, what is the probability at least one throws give less than 2?

     a) 25/36

     b) 11/36

     c) 5/9

     d) 4/9

     e) None of these

    7. The ratio between the length and the breadth of a rectangular field is 7/2 :  5/2. If a man cycling along the boundary of the field  at the speed of 12 km/hr completes one round in 15 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

     a) 625780

     b) 616735

     c) 672525

     d) 590625

     e) None of these

    8. If each of any two opposite sides of a square is increased by two cm and each of the other two sides is decreased by two cm, we obtain a rectangle whose area is 45 cm2. What is the perimeter of the original square?

     a) 38 cm

     b) 32 cm

     c) 28 cm

     d) 44 cm

     e) None of these

    Directions (9 - 10) Answer the questions with the help of the following table.

    Sales of Milk products in a city Delhi in the year 2014

    Company

    Volume of sales

    Liquid Milk

    120808

    Powder milk

    14446

    Paneer

    13908

    Cheese

    7430

    Butter

    5306

    Ghee

    2174

    Khoya

    554

    Sweets

    42

    Others

    4134

    Total

    168802

    9. If in the next year, cheese and powder milk decided to join hands and increase their market share from their combined existing share by 20%, what will be their combined production if the market size remains the same?

    a) 26251

    b) 28520

    c) 31780

    d) Indeterminable

    e) None of these

    10. What is the difference in the percentage of liquid milk’s share of the total milk sales and powder milk’s share of the remaining milk?

    a) 36.5

    b) 41.5

    c) 46.5

    d) 51.5

    e) None of these

     

    Question Answer
    1. B
    2. B
    3. B
    4. D
    5. A
    6. B
    7. D
    8. C
    9. A
    10. B

    Explanation:1.  H. C. F. Of 88, 132 and 220 = 44
    No. of rows=88/44+132/44+220/44=10

    Explanation:2. Suppose the smaller number is x, then the larger number = (x+ 1365). Therefore, x+1365 = 6x+ 15 5x = 1350 x = 270.
    Thus, the smaller number = 270.

    Explanation:3.

    OR


    Explanation:4.
    Let the executive be X, Then total salary of the entire staff = 6400× (10 + X)
    64,000 + 6400X = 13,600 × 10 + 4000× X
    2400X = 72000
    X = 30

    Explanation:5. If you double the sides of a cube, the ratio of the surface areas of the old and new cubes will be 1: 4. The ratio of the volumes of the old and new cubes will be 1: 8. Weight is proportional to volume. So, If the first weighs 8 kilogram, the second weighs 8x8 kilogram = 64.

    Explanation:6. Probability of getting less than 2 is p = 1/6
    Probability of getting less than 2 in at least one throw is = pq + qp + pp

    Explanation:7.

    Perimeter = Distance covered in 15 min. = 12000 x 15/60 = 3000 m.
    Let length =  7/2 x metres and breadth = 5/2  x metres.
    Then, 2(7/2 x += 5/2  x) = 3000 or x = 250.
     Length = 875 m and Breadth = 625 m.
    Area = (875 x 675) m2 = 590625 m2.

    Explanation : 8. Let x be the side of the square.
    Area of the rectangle = (x + 2) (x – 2) = 45
    X2 – 4 = 45
    X2 = 49
    x = 7cm
    Perimeter of the original square
    = 4  × 7 = 28 cm

    Explanation: 9. Cheese and powder milk at present have a combined production of 7430 + 14446 = 21876. A 20% increase will mean

    Explanation:10.

    Pick the right college for your MBA

    List of Top MBA Colleges in India

    List of Top MBA Colleges in Meerut

    List of Top MBA Colleges in Agra

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF