Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- Geography

Mar 17, 2016 14:56 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Geography)

    1. The first modern cotton mill was established in Mumbai because:
    A.Mumbai is a port
    B.It is located near cotton growing area
    C.Mumbai was the financial centre
    D.All of the above.
    Ans- B

    2. The nucleus of the Hugli Industrial Region is:
    A.Kolkata-Haora
    B.Kolkata-Medinipur
    C.Kolkata-Rishra
    D.Kolkata-Konnagar
    Ans- A

    3. Which one of the following is the second largest producer of sugar?
    A.Maharashtra
    B.Punjab
    C.Uttar Pradesh
    D.Tamil Nadu
    Ans- C

    4. Regional planning relates to:
    A.Development of various sectors of economy.
    B.Area specific approach of development.
    C.Area differences in transportation network.
    D.Development of rural areas.
    Ans- C

    5. ITDP refers to which one of the following?
    A.Integrated Tourism Development Programme
    B.Integrated Travel Development Programme
    C.Integrated Tribal Development Programme
    D.Integrated Transport Development Programme
    Ans-C

    6. Which one of the following is the most crucial factor for sustainable development in Indira Gandhi Canal Command Area?
    A.Agricultural development
    B.Eco-development
    C.Transport development
    D.Colonisation of land
    Ans- A

    7. In how many zones has the Indian Railways system been divided?
    A.9
    B.16
    C.12
    D.14
    Ans- 16

    8. Which one of the following is the longest highway of India?
    A.N.H.-1
    B.N.H.-7
    C.N.H.-6
    D.N.H.-8
    Ans- B

    9. On which river and between which two places does the National Water Way No. 1 lie?
    A.The Brahmaputra, Sadiya-Dhubri
    B.The Ganga, Haldia-Allahabad
    C.West Coast Canal, Kottapuram to Kollam
    D.None of the above
    Ans- B

    10. In which of the following year, the first radio programme was broadcast?
    A.1911
    B.1927
    C.1936
    D.1923
    Ans- D

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Geography

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF