1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Geography

Mar 9, 2016 15:22 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Geography)


    1. Consider the following statement (s) related to Human resources.
    I.The environmental factors such as high altitude, extreme cold, aridity, relief, climate, soil, vegetation types, mineral, and energy resources influences the population distribution
    II.Technological and economic advancements influences the population distribution
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- C

    2. Consider the following statement (s) related to population growth.
    I.The natural increase in the population plus any net gain from migration.
    II.The number of people per sq. Km
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- A

    3. Consider the following statement (s) related to composition of population.
    I.  The population is usually divided into three age groups- children (0-14yrs), adults (15-59yrs) and aged (60 and over).
    II. Population of males and females, children, young and old comprises the population of a country.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- C

    4. Consider the following statement (s) related to development.
    I. The combination of qualitative and quantitative process of growing or causing something to grow or become larger or more advanced.
    II. Development occurs when there is a positive change in quality.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- C

    5. Consider the following statement (s) related to pillars of human development.
    I. Equity means making equal access to opportunities available to everybody that opportunities available to people must be equal irrespective of their gender, race, income and in the Indian case, caste.
    II. Sustainability to the human labour productivity or productivity in terms of human work that must be constantly enriched by building capabilities in people.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- A

    6. Consider the following statement (s) related to Human Settlement.
    I. Defined as a place of non- inhabited more or less permanently.
    II. A form of human habitation which ranges from a single dowelling to large city.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- B

    7. Consider the following statement (s) related to Rural Urban Settlement Dichotomy.
    I. The term settlement is accepted but when it comes to its existence that can be differentiated in terms of rural and urban, but there is no consensus on what exactly defines a village or a town.
    II. The basic difference between towns and villages is that in towns the main occupation of the people is related to secondary and tertiary sectors, while in the villages most of the people are engaged in primary occupations.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans-C

    8. Consider the following statement (s) related to Rural Urban Settlement Dichotomy.
    I. The proportion of children is quite low in the first world countries like Sweden whereas in countries like Japan, the proportion of old people is high.
    II. Human resources are often referred to the population.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- D

    9. Consider the following statement (s) related to Settlements.
    I. Settlements are classified on the basis of their shape and patterns types.
    II. Patterns of rural settlements contemplate the way the houses are sited in relation to each other.

    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- C

    10. Consider the following statement (s) related to rural settlements.
    I. On the basis of setting: The main types are plain villages, plateau villages, coastal villages, forest villages and desert villages.
    II. On the basis of functions: There may be farming villages, fishermen’s villages, lumberjack villages, pastoral villages etc.
    Which is / are correct option?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans- C

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- History

    NDA Exam I 2016: Analysis of Exam Pattern

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF