1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- Science

Mar 28, 2016 11:46 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Science)

    1. Which of the following is a conductor of electricity?
    A. Silver
    B. Copper
    C. Alluminium
    D. All the above.
    Ans: D

    2. What should be present in a substance to make it a conductor of electricity?
    A. Strongly held electrons
    B. Strongly held protons
    C. Free electrons
    D. Free protons
    Ans: C

    3. Which instrument is used to measure potential difference?
    A. Galvanometer
    B. Magnetometer
    C. Voltmeter
    D. Ammeter
    Ans: B

    4. Rheostat is the other name of:
    A. Fixed resistance
    B. Variable resistance
    C. Insulator
    D. Conductor
    Ans: B

    5. The law which gives relationship between current and potential difference is called:
    A. Ohm’s law
    B. Ampere’s law
    C. Biot-Savart law
    D. Coulomb’s law
    Ans: A

    6. Semi-conductors are used for making:
    A. Solar cells
    B. Toasters
    C. Geysers
    D. Room heaters
    Ans: A

    7. Coke is a better fuel than coal because it:
    A. Produces less heat
    B. Leaves residue after burning
    C. Doesn’t cause air pollution
    D. Can’t be used as domestic fuel
    Ans: C

    8. Which of the following countries have wind energy farm?
    A. Germany
    B. Denmark
    C. India
    D. All of the above
    Ans: D

    9. Which of the following are non-renewable sources of energy?
    A. Uranium
    B. Coal
    C. Natural gas
    D. All of the above
    Ans: D

    10. Who discovered the magnetic field of current?
    A. William Gilbert
    B. Hans Christian Oersted
    C. Benjamin Franklin
    D. Charles Augustin de Coulomb
    Ans: B

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF