Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 5- Polity

Mar 29, 2016 11:25 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Polity)

    1.A Money Bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within:
    (a) 10 days
    (b) 14 days
    (c) 20 days
    (d) 30 days
    Ans: b

    2. Who decides whether a bill is a Money Bill or Not?
    (a) President
    (b)Chairmen of Rajya Sabha
    (c)Speaker of Lok Sabha
    (d)Minister of Parliamentary affairs.
    Ans: c

    3. Which of the following bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha?
    (a) Bill bringing a State under the President's rule
    (b)Money Bill
    (c)Bill pertaining to the removal of the President by impeachment
    (d)Bill proclaiming all the State of emergency arising out of war or external aggression.
    Ans: b

    4.Which one is NOT true regarding the bill in Parliament:
    (a)The legislative process begins with the introduction of a Bill in either House of Parliament, i.e. the Lok Sabha or the Rajya Sabha (exception money bill)
    (b) A Bill can be introduced either by a Minister or by a private member.
    (c)In case of a deadlock between the two houses Speaker of the Lok Sabha calls the joint session of the parliament.
    (d)A joint session of the two houses  is presided over by the Speaker of the Lok Sabha
    Ans. c

    5.Union Central Administrative Tribunal is passed to:
    (a)Provide for the adjudication or trial by Administrative Tribunals of disputes and complaints with respect to recruitment and conditions of service
    (b)Provide relief from highhandedness of police
    (c)Guarantee employment to all citizens of the country
    (d)None of these
    Ans. a

    6. The provisions of this Act (CAT) shall not apply to:
    (a)Any officer or servant of the Supreme Court or of any High Court (or courts subordinate thereto).
    (b)Any member of the naval, military or air forces or of any other armed forces of the Union.
    (c)Any person appointed to the secretarial staff of either House of Parliament.
    (d)All of the Above
     Ans. d

    7. Which Indian state has its own constitution?
    (a)Sikkim
    (b)Arunachal Pradesh
    (c)Meghalaya
    (d)None of these
    Ans. d

    8.The first Union budget of independent India was presented by:
    (a)Jawahar Lal Nehru
    (b)Vallabh Bhai Patel
    (c)R. K. Shanmukham Chetty
    (d)Morarji Ranchhodji DesaiIn
    Ans c

    9.Taxes Levied and Collected by the Union but Assigned to the States within which they are leviable.
    Find out the correct option from below:
    I.Taxes on transactions in stock exchange
    II.Tax of sale and purchase of newspapers including advertisements
    III.Estate duty in respect of property other than agriculture land
    IV.Stamp duty and duties of excise on the medical and toilet preparations
    (a)Only I & II are correct
    (b)I,II & III are correct
    (c)All are correct
    (d)Only IV & I are correct
    Ans.b

    10.Which one of the following qualifications are required for the election of the Vice-President?
    a.He must be a citizen of India
    b.He must have completed the age of thirty-five years
    c.He must have the eligibility to qualify for the membership of Rajya Sabha.
    d.All the above
    Ans d

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- Geography

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 5- Science

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF