Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- Geography

Mar 21, 2016 11:37 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Geography)

    1. Which one of the following rivers was known as the ‘Sorrow of Bengal’?
    A.The Gandak
    B.The Son
    C.The Kosi
    D.The Damodar
    Ans: D

    2. Which one of the following rivers has the largest river basin in India?
    A.The Indus
    B.The Brahmaputra
    C.The Ganga
    D.The Krishna
    Ans: C

    3. In which of the following states is the Wular Lake located?
    A.Rajasthan
    B.Uttar Pradesh
    C.Punjab
    D.Jammu and Kashmir
    Ans: D

    4. The river Narmada has its source at
    A.Satpura
    B.Brahmagiri
    C.Amarkantak
    D.Slopes of the Western Ghats
    Ans: C

    5. Which one of the following lakes is a salt water lake?
    A.Sambhar
    B.Dal
    C.Wular
    D.Gobind Sagar
    Ans: A

    6. Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?
    A.Narmada
    B.Krishna
    C.Godavari
    D.Mahanadi
    Ans: C

    7. Consider the following statement(s) related to importance of soil on earth.
    I. Soil is very important for us because agriculture production is totally based on fertility of soil
    II. Population on earth mostly reside in that area where soil is fertile.
    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans: C

    8. Consider the following statement(s) related to the formation of soil.
    I. The main material for soil formation comes from the mountains and rocks.
    II. The rocks are exposed to the process of weathering and suffer decay and decomposition.
    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans: C

    9. Consider the following statement(s) related to the role of climate in soil formation.
    I. It is only formed by weathering of rocks and deposition.
    II. Most important climatic factor is seasonal rainfall and temperature.
    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans: C

    10. Consider the following statement(s) related to alluvial soils.
    I. The Sutlej- Ganga basin has the largest depositional basin of Alluvial soils.
    II. They are rich in phosphorous but poor in potash in the upper Ganga plain two different types of soils are formed
    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans: A

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Geography

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 2- Geography


    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF