Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 6- Science

Mar 29, 2016 14:41 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Science)

    1. What is the pain receptor called?
    A. Nociception
    B. Cerebellum candelabrum
    C. Motor neurons
    D. Axon
    Ans: A

    2. Which part of the eye determines the colour of the eye?
    A. Pupil
    B. Iris
    C. Cornea
    D. Eye lids
    Ans: B

    3. Which part of the body contains most bones?
    A. Hands
    B. Legs
    C. Arms
    D. Neck
    Ans: A

    4. Which pigment determines the colour of the hair?
    A. Haemoglobin
    B. Eumelanin and pheomelanin
    C. Rhodopsin
    D. Lutein
    Ans: B

    5. Which hormone regulates blood pressure?
    A. Thyroxin
    B. Serotonin
    C. Renin-angiotensin-aldosterone system
    D. Melatonin
    Ans: C

    6. Which hormone controls blood sugar level?
    A. Insulin
    B. Thromboxane
    C. Amylin
    D. Calcitonin
    Ans: A

    7. How many pairs of chromosomes do a human cell has?
    A. 2
    B. 23
    C. 32
    D. 44
    Ans: B

    8. Which of the following elements are there in the body?
    A. Copper
    B. Calcium
    C. Iron
    D. All of the above
    Ans: D

    9. Which gland secretes growth hormone?
    A. Pituitary gland
    B. Adrenal gland
    C. Pineal gland
    D. Thyroid gland
    Ans: A

    10. Which of the following is a fat soluble vitamin?
    A. Vitamin A
    B. Vitamin C
    C. Vitamin B3
    D. Vitamin B12
    Ans: A

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 5- Science

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF