1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Antonyms 03

Aug 8, 2017 17:07 IST
    NDA & NA (II) 2017 Exam - English Practice Questions on Antonyms
    NDA & NA (II) 2017 Exam - English Practice Questions on Antonyms

    For the benefit of NDA & NA (II) 2017 Exam aspirants, the Jagran Josh is providing practice questions on Antonyms. The answers to the questions along with the detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the exam that will be held on 10 September 2017.

    Directions:  Each of the following questions consists of a word printed in capital letters followed by four words or phrases. Select the word or phrase which is most nearly opposite to the capitalized word in meaning.

    1. SPARS

    a) Mild
    b) bent
    c) vile
    d) rife

    Ans. (d) rife

    2. PROFUSE

    a) Recurrent
    b) rare
    c) comprehensible
    d) scanty

    Ans. (d) scanty

    Profuse means very plentiful and abundant. Scanty means insufficient in quantity or amount.

    3. INERRANCY

    a) productivity
    b) generosity
    c) volubility
    d) fallibility

    Ans. (d) fallibility

    Inerrancy means, which is one without error or fault. Falliability is the tendency to make mistakes or be wrong.

    4. DESICCATE

    a) Lactate
    b) hydrate
    c) make appetizing
    d) allow to putrefy

    Ans. (b) hydrate

    Dessicate means removing moisture from something, where as hydrate means to make a substance absorb water.

    5. INDIGENOUS

    a) Thoughtful
    b) acquired
    c) redundant
    d) unworthy

    Ans. (b) acquired

    Indigenous means which is originating or occurring naturally in a particular place. Acquired means which is obtained.

    6. DISTEND

    a) constrict
    b) concentrate
    c) deteriorate
    d) fold

    Ans. (a) constrict

    Distend means swell or cause to swell by pressure from inside. Constrict means making something narrower.

    7. LAMBASTE

    a) permit
    b) prefer
    c) extol
    d) smooth completely

    Ans. (c) extol

    Lambaste means criticizing something harshly. Extol means praising enthusiastically.

    8. BOMBASTIC

    a) understand
    b) unimpressive
    c) derivative
    d) enigmatic

    Ans. (a) understand

    Bombastic means which is pompous and high-sounding but with little meaning.

    9. APPRISE

    a) oblige
    b) underrate
    c) apply pressure to
    d) withhold information

    Ans. (d) withhold information

    Apprising means inform or tell something to someone.

    10. SAP

    a) reinstate
    b) condone
    c) bolster
    d)satiate

    Ans. (c) bolster
    Sapping means gradually weakening or destroying. Bolster means improving or developing something.

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions - Current Affairs Set 03

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Spotting Errors

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF