SBI PO Mains Exam 2017: General Banking Awareness Quiz

Jun 1, 2017, 18:56 IST

In order to strengthen your preparation for SBI PO Mains Exam, the banking team of jagran josh is bringing quiz of General/ Banking awareness for the exam.

GK for SBI PO Mains Exam

General Awareness section plays a vital role in SBI PO Mains Examination as there will be 40 questions of general awareness carrying 40 marks. The section helps to increase your overall score in the examination.

 

1. Name the author of the book titled ‘ The Modi Effect: Inside Narendra Modi’s Campaign to transform India’

a)      Lance Price

b)      James D. Proctor

c)       Clare Peel

d)      Britta Jaschinski

e)      None of these

Ans: Option a)

 

2. The Micro Units Development and Refinance Agency Bank (MUDRA) launched first as subsidiary of –

a)      NABARD

b)      SIDBI

c)       EXIM Bank

d)      SBI

e)      None of these

Ans: Option b)

 

3. Account holders have to maintain an AQB for their accounts in certain banks. What does the term AQB stand for?

a)      Average Quantitative Balance

b)      Average Quarterly Balance

c)       Average Qualified Balance

d)      Average Qualitative Balance

e)      None of these

Ans: Option b)

 

4. Which of the following is NOT a money market instrument?

a)      Repurchase agreement

b)      Commercial Paper

c)       Debentures

d)      Treasury Bills

e)      Certificate of deposit

Ans: Option c)

 

5. Which of the following is NOT a Retail Banking product?

a)      Fixed deposit Product

b)      Working capital finance

c)       Personal Loan

d)      Housing Loan

e)      Educational Loan

Ans: Option b)

 

6. Which of the following ia secure messaging standard developed to serve as a platform for intra-bank and inter-bank applications and is an India standard similar to SWIFT?

a)      SFMS

b)      NEFT

c)       RTGS

d)      CFMS

e)      None of these

Ans: Option a)

 

7. What is term used for a used for deposit with a bank that locks up money for a certain period but also provides an option of premature withdrawal which may attract a penalty?

a)      Savings Bank deposit

b)      Term Deposit

c)       Recurring deposit

d)      Current deposit

e)      None of these

Ans: Option b)

8. Name the malicious software that affected various computers recently and restricted users' access to it until a ransom is paid to unlock it?

a)      Readedare

b)      Soafterware

c)       Ransomware

d)      Payonware

e)      None of these

 

Ans: Option c)

9. The government has revised the base year of Wholesale Price Index (WPI) and Index of Industrial Production (IIP) from 2004-05 to

a)      2010-2011

b)      2011-2012

c)       2012-2013

d)      2013-2014

e)      2014-2015

 

Ans: Option b)

 

10. Which Indian airport has become the busiest single-runway airport in the world with 1 flight in 65 seconds?

a)      Indira Gandhi International Airport

b)      Chhatrapati Shivaji International Airport

c)       Bangalore International Airport

d)      Chennai International Airport

e)      None of these


SBI PO Mains Exam: Sample Letter for Descriptive Test

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News